Психология

Правила на „шестото чувство“: В какви ситуации е опасно да се доверявате на интуицията

Кога е опасно да се доверявате на интуицията

Понякога е трудно да вземем решение. Надяваме се да намерим правилния отговор и да се вслушаме във всичко, което може да ни тласне към правилното решение. Как да разпознаете момента, когато е по-добре да заглушите интуицията си?

 

Интуицията е способност, за която все още не стихват спорове между учени и психолози. През целия период на изучаване на този феномен са проведени повече от хиляда експеримента с единствената цел да се разбере дали има такова явление като интуиция, дали наистина се проявява във всеки човек по свой начин. Дали има ситуации, в които не бива да се осланяте на“шестото чувство“, а да вземете решение съзнателно и рационално.

 

Карл Юнг приписва интуицията на „изблиците“ на подсъзнанието, които от време на време се откъсват от слоя информация, получена по-рано. Психологът Уилям Дъгън идентифицира няколко вида интуиция: стратегическа и опитна интуиция. Има философи, които отричат съществуването на интуицията.

Нека се опитаме да разберем дали наистина има ситуации, в които е по-добре да забравим за интуицията.

Кои са тези фактори, които влияят на нашето „шесто чувство“?

 

Правила на „шестото чувство“ – в какви ситуации е опасно да му се доверявате

Интуицията е човешка способност, която се състои от много фактори. Тази особеност на вземане на решения не е просто проявление на „шесто чувство“, интуицията е сложна система от алгоритми, която започва да работи по различен начин в различни ситуации. Има много допринасящи фактори и сега ще разгледаме най-основните.

 

Еволюция

Естественият подбор е изиграл основна роля в развитието на човешкото поведение. Още преди началото на нашата ера хората са придобили инстинкти – механизми за оцеляване, които са били необходими за получаване на храна или за запазване на собствения им живот. Тези „умения“ са били вградени в умовете ни преди десетки хиляди години и продължават да влияят на поведението ни и до днес.

 

Генетика

Генетиката влияе върху наследствеността и изменчивостта, формира нашите черти и характер. Има научно доказана връзка между нашата ДНК и поведенческите модели, функционирането на нервната система и емоционалните прояви. Например, има ген, който участва в транспорта на серотонин.

Серотонинът е химическо вещество (невротрансмитер), чието количество влияе върху чувството на щастие, удовлетворение, функцията на паметта и много други фактори на централната нервна система, които влияят върху човешкото поведение както по положителен, така и по отрицателен начин.

 

Човешки мозък

Мозъкът на всеки човек е уникален и има различни нива на възприятие и реакция на риск и опасност. Структурата на мозъка (по-точно неговата активна амигдала) влияе върху това как човек се държи в гранична ситуация: дали поведението му остава консервативно или той е по-склонен към риск. Това също може да обясни защо някой обича повече да управлява собствения си бизнес, а някои избират да работят в подчинение, не обмислят ръководна позиция. Активността на кората (вентромедиална и дорзолатерална) на мозъка влияе върху това как човек взема решения: рационално или, обратно, емоционално.

 

Микробиом

Микробиомът е екосистема от микроорганизми, които се намират в човешкото тяло, включва вируси, бактерии, микроби… микробиомът засяга както кожни участъци, така и млечни жлези, лигавици, стомашно-чревен тракт и др.

Често учените наричат ​​микробиона отделна „общност“, която има своя собствена нервна система и следователно „мозък“. Тяхното количество, свойства и начини на взаимодействие с човешкото тяло също оказват влияние върху нашето физическо и емоционално състояние. Затова напоследък има все повече практики за. Ние преминаваме през процедури за пречистване само за да премахнем разстройствата, болестите, да се освободим от чувството на летаргия, апатия и импотентност.

 

Образование и житейски опит

Трансформацията от бебе в дете, тийнейджър, човек на средна възраст и накрая в възрастен човек е житейски опит, който със сигурност влияе върху възприемането на света и вземането на решения.

Липсата на емоционална подкрепа може да доведе до факта, че като възрастен вие подсъзнателно постоянно ще я търсите, така че интуицията ще работи по определен начин.

Д-р Консън Чоу Лок (преподавател в Лондонското училище по икономика и политически науки) нарича интуицията чувство, което отразява нашето скрито съмнение в себе си, дисбаланс, страх или отвращение във връзка с някои области на живота.

Всички тези фактори потискат човека, влияят върху интуицията на всеки, в резултат на което могат да доведат до отхвърляне на правилния и добър вариант.

През целия си жизнен път ние придобиваме умения, способности, развиваме се в определени области, ставаме професионалисти в този или онзи бизнес. Този „багаж“ се увеличава с времето, става по-силен, може да отслабне, но никога няма да изчезне безследно, така че когато вземаме решения, ние подсъзнателно се позоваваме на него.

Събирайки всички тези фактори заедно, можем да стигнем до извода, че интуицията е безумно сложен организъм от гледна точка на структура и взаимодействие.

Постоянно консумираме информация, паралелно с това вземаме решение всяка минута (и повече от едно), не винаги има достатъчно време за анализ на събитията, изобилието от новини наоколо не винаги ни дава възможност да се съсредоточим в момента, в който трябва.

Ето защо предлагаме да разгледаме няколко ситуации, в които е по-добре да вземете решение, без да слушате интуицията.

 

Непозната сфера на работа

Тъй като натрупаният опит играе важна роля при вземането на решения, определено не трябва да разчитате на интуицията в област, в която имате много малък опит. Независимо дали става въпрос за закупуване на дялове от икономическия пазар, интервюиране на бъдещ служител, разходка в планината или избор на мебели за нов апартамент.

Поради липсата на знания в която и да е област, вие няма да можете да се вслушвате в интуицията, мозъкът ви няма да ви сподели необходимата информация (тя не съществува поради липса на опит).

Следователно, при такива условия, решението трябва да бъде взето задълбочено, като отделяте време за изучаване на въпроса, а не на случаен.

 

В екстремни ситуации

Понякога може да изглежда, че ако мислите за решение на проблем от дълго време и поради случайни обстоятелства трябва да го приемете неочаквано, за няколко секунди, доверявайки се на интуицията и вътрешното си Аз, инстинктивният отговор ще се появи.

Но в екстремни ситуации (ако не става въпрос за спасяване на животи и други инстинкти), по-правилно е да си дадете малко повече време, да се опитате да забавите времето.

Интуицията може да играе в ръцете на някои, но за повечето такива условия ще изглеждат неудобни, ще бъдете нервни и в резултат на това нервната система може да даде грешно решение.

 

Липса на практика в „разчитането“ на сигналите на тялото

Много често улавяме „сигналите“, които тялото ни дава. Това може да са физически усещания като нервност, безпокойство, възбуда, конвулсии или вътрешни, емоционални впечатления.

Тези, които се ръководят от интуицията, когато вземат решения, първоначално изминават дълъг път, за да свикнат с поведението на тялото, да се научат да четат информацията на тялото си и по-късно да разберат за какво говори този или онзи импулс.

Мнозина, например, прекарват години в учене да слушат вътрешния глас, такива тактики помагат на някого, а друг остава без работа. Ако току-що сте си задали въпроса: „Струва ли си да слушам интуицията?“, не бързайте да „четете“ поведението на тялото си.

В повечето случаи ще припишете на обикновените физиологични прояви нещо, което не носи никакъв подтекст.

 

Непозната среда

Всеки от нас може лесно да се окаже сам на площад или улици, където никога не е бил. Проучванията показват, че в повечето случаи човек, оставен сам и без достъп до комуникации, ще последва „стадния рефлекс“ и ще реши да се присъедини към тълпата.

Ако разгледаме това решение от страна на еволюцията, тогава това е логично и разбираемо действие, но в съвременния свят подобни инстинкти не винаги са толкова изгодни.

Така човешкият мозък в непозната среда, разчитайки на интуицията, ще вземе повечето решения въз основа на инстинкта за самосъхранение, който в повечето случаи вече не е актуален.

575

Similar Posts