Любов и връзки

Предателството от близък човек: Можем ли да простим и как трябва да подходим

предателството от близък човек

Предателството от най-близките хора е огромна емоционална травма, която е в състояние да ни съсипе напълно. Всеки, който е изпитал подобно нещо, ще го потвърди със сигурност.

Но, животът си е такъв, многолик – периодите се менят, след хубавото следва не чак толкова хубаво и това е съвсем естествена закономерност, с която, щем не щем, трябва някак си да се примирим.

Когато предателството на някого, на когото сте вярвали безрезервно, стане факт, е добре първо да си дадете сметка какво го е предизвикало.

Какво може да предизвика близък човек да извърши акт на предателство?

Независимо дали става дума за изневяра или друга недостойна постъпка, основните причини не са много . И те се въртят винаги около липсата на увереност в себе си, на този, който е допуснал грозната постъпка, на ниското му самочувствие, както и последващите от това комплекси. Друга причина може да бъде стара емоционална травма, която сте му нанесли и която просто не е могъл да преодолее.

Ако се замислите, лесно бихте открили причината. Липсваше ли нещо във връзката ви?

Дали вашият любим или друг близък човек се е чувствал комплексиран до вас? Може би несъзнателно сте го карали да изглежда слаб и безпомощен? Това е твърде тежко бреме за един мъж. Много често нуждата да „накажеш“ някого се превръща в повод за изневери или друг начин да ви бъде забит „нож в гърба“. Тоест, отсрещната страна търси възмездие за причинените душевни травми.

Още един добър начин да си изясните случилото се, е да се поставите на мястото на този, който ви е предал. Да „влезете в обувките му“, така да се каже. Е, как се чувствате?

Имате ли усещането, че сте заслужили по някакъв начин това, което се е случило? Или пък точно обратно – изведнъж осъзнавате, че просто не сте преценили правилно, когато сте допуснали този човек толкова близко до себе си.

Защо е важно да осъзнаем причините за болезненото предателство?

Психолозите твърдят, че когато човек осъзнае причината за своите негативни емоции, изведнъж му става по-леко и е способен по-бързо да преодолее травмата.

Освен това, осъзнавайки причините за „провала“, бихте могли да ги избегнете занапред. А и да простите по-лесно на този, който ви е наранил.

Разбира се, понякога нещата са толкова зле, че не биха могли да бъдат поправени. Просто бездната, която се отваря в душата, е огромна и от нея няма излизане. В този случай, продължавайки напред с опита, който вече имате, ще ви бъде много по-лесно да избегнете подобни проблеми.

Но има и случаи, когато, въпреки болката, всичко може да бъде поправено. Стига грешките да бъдат разбрани и от тях да се вземат правилните поуки. И, разбира се, все още да държите много на този, който е допуснал недоверието да възцари между вас.

Защото, знае се, че само истински любящо сърце е в състояние да прощава, дори и когато нещата изглеждат безнадеждни.

А дали си струва да го направите, това зависи само и единствено от вас!

2299

Similar Posts