Във форма Здраве

Препоръки на кардиолога след прекаран COVID-19: Съществува висок риск от сърдечно-съдови усложнения

препоръки на кардиолога след прекаран COVID-19

Много хора пострадаха от COVID-19. Важно е да знаят какви рискове крие това. Лекарите са категорични – възможни са различни сърдечно-съдови усложнения след предишна коронавирусна инфекция. Какво трябва да знаем?

Най-честите оплаквания на пациенти са свързани със следните симптоми:

 • слабост;
 • повишен пулс, неравномерен пулс;
 • невъзможно е да се поеме дълбоко въздух;
 • притискащи болки в гърдите;
 • диспнея;

Тези симптоми се проявяват независимо от тежестта на заболяването.

Увреждането на миокарда в Covid-19 възниква по сложен начин: ефектът на самия вирус върху клетките на миокарда (сърцето) + увреждане на клетките с цитокини (възпалителни протеини) + нарушение на кръвосъсирването + нарушение на кръвоснабдяването + хипоксия на миокардни клетки + увреждане към ендотела (вътрешния слой) на коронарните съдове. Ако имате оплаквания, определено трябва да посетите кардиолог.

Какъв вид изследвания да си направите?

 1. Предайте изследване за общ анализ на кръвта, С-реактивен протеин – с изключение на запазване на лабораторен и възпалителен синдром Ако се подозира миокардит, вземете допълнително ревматоиден фактор и тропонин.
 2. Дарете кръв за изследване на стойностите на витамин D, желязо, феритин (при ниско ниво на тези показатели слабостта и тахикардията ще ви притесняват дълго време).
 3. Направете си ЕКГ (оценете сърдечната честота в покой, фокални промени в миокарда).
 4. Извършете ехокардиография (изключете органични промени в сърцето, течност в перикарда на сърцето, признаци на миокардит, оценете контрактилитета на сърцето)
 5. Извършете Холтер ЕКГ 24 часа (може да бъде препоръчано от Вашия лекар допълнително).
 6. Ако се подозира миокардит, ЯМР на сърцето с контраст е златният стандарт за диагностика.

Притесняват ли ви задух и тахикардия?

Ако отговорът е положителен, това не е задължително миокардит. Астеничният синдром на фона на продължителен престой у дома и детрина е много по-често срещан. И най-важното е да не изпадате в паника! Стресът влошава тахикардията.

След преглед от кардиолога:

 • успокойте и нормализирайте съня си;
 • запълнете всички недостатъци в организма ви;
 • възстановете редовната кардио тренировка на чист въздух;

  Навременната професионална диагностика на възможни усложнения ще ви позволи да се справите с тях по-бързо. Погрижете се за себе си и сърцето си!

576

Similar Posts