Във форма Здраве

При кои заболявания е полезна елдата и кой трябва да я приема умерено

Елда ползи за тялото

Елдата е много популярен продукт. Често се използва за приготвяне на каша или супа. Малко хора обаче знаят колко полезна и защо трябва да я добавите към ежедневната си диета.

Защо е полезна елдата?

Елдата е псевдозърнена култура, защото всъщност е семена на тревисто растение. Почти всички псевдозърнени култури са с по-висока хранителна стойност и изобщо не съдържат глутен, който е вреден при определени заболявания, по-специално възпаление на стомашно-чревния тракт, автоимунни заболявания, алергии и др.

Ползата от елдата в сравнение с други зърнени култури (ориз, ечемик, просо) е, че съдържа всички видове фибри, които са необходими за здравето на червата.

Както и почти пълен профил от аминокиселини  – от 20 съдържа 18. И най-вече в нея има аспарагин, глутамин и глицин.

Хранителна стойност на елдата

Елдата е включена в почти всички диети за отслабване. И това не е никак случайно. Има ниско съдържание на калории – само 313 kcal на 100 g (варена във вода). Не съдържа холестерол и трансмазнини.

100 г варена елда съдържа още 16% от дневната норма на протеини (4,2 г), 3% мазнини (1,1 г), 4% въглехидрати (21,3 г).

Благодарение на лизин и метионин (аминокиселини, съдържащи се в протеините на елдата), тя се усвоява лесно от тялото. И въпреки че е нискокалоричен продукт, ястията от нея дават усещане за ситост за дълго време.

Ползите от елдата са и в сложните въглехидрати , които се обработват от тялото за дълго време, поради което не предизвикват рязко повишаване на инсулина в кръвта.

Гликемичният индекс на елдата е 50-60 единици. Поради това е незаменим продукт в храненето.

Витамини и минерали в елдата

Какво друго е полезно? Елдата съдържа голямо количество водоразтворими витамини от група В (В1, В2, В5, В6, В9). Също така и витамини H, E, PP.

Почти всички минерали, от които тялото ни се нуждае, също присъстват в тази зърнена култура: магнезий, калий, селен, цинк, манган, мед, хлор, желязо, йод, сяра, флуор, хром, бор, молибден, калай, ванадий, силиций, титан , никел, кобалт.

Например, желязото е необходимо за образуването на червени кръвни клетки, помага в борбата с анемията и поддържа здрав тен. Калцият е необходим за здрави кости, помага за намаляване на чупливостта на ноктите и прави косата красива. Калият регулира кръвното налягане, а магнезият е незаменим минерал в борбата с депресията.

Поради факта, че елдата съдържа витамин Р (наричан още рутин), тя помага за поддържане на здравето. По-специално рутинът укрепва стените на артериите и ги прави по-еластични. И също така помага за укрепване на капилярите, намаляване на тяхната чупливост, засилване на ефекта на витамин С (аскорбинова киселина), подобряване на сърдечната дейност и функцията на щитовидната жлеза.

Елда – ползи за тялото

Елдата има богато и балансирано съдържание на микроелементи и минерали, което я прави много полезна за функционирането на всички органи и системи на тялото. По-специално, тя помага за:

Намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта

Повишаване на устойчивостта на организма към настинки

Намаляване на оток

Облекчаване на възпалението на лигавиците поради стомашно-чревни заболявания

Отслабване

Намаляване на нивата на кръвната захар

Облекчаване на безсъние и някои прояви на алергии

А елдата също участва в кръвообразуването и е незаменима в козметологията – от нея се правят подхранващи маски за кожата.

За кого елдата не е препоръчителна?

Въпреки всички предимства на елдата, има хора, за които тя не се препоръчва. На първо място са тези, които са алергични към нея. Въпреки че това се случва много рядко. Също така, елдата трябва внимателно да се въвежда в диетата на малки деца (както всички други нови продукти). Добавянето на настъргана елда към допълващите храни започва едва от шестмесечна възраст.

Не се препоръчва използването на елда в големи количества при някои заболявания на стомашно-чревния тракт. Достатъчно са 100 г варена елда 2-3 пъти седмично.

При повишено съсирване на кръвта също е противопоказано да се използва елда, тъй като съдържа голямо количество витамин Р.

128

Similar Posts