Във форма Здраве

Причини за горчивина в устата сутрин

Причини за горчивина в устата сутрин

Защо не трябва да пренебрегвате появата на горчивина в устата, какви здравословни проблеми показва и защо трябва да се свържете с хепатолог, ако това явление е постоянно?

Тези, които никога не са изпитвали гадене и горчивина в устата сутрин, дори не могат да си представят какъв дискомфорт могат да причинят такива усещания.

 

Не пренебрегвайте горчивината в устата

Горчивината в устата и сутрешното гадене могат да имат различни причини, но най-често тези симптоми са свързани с чернодробно заболяване.

 

Ако горчивината в устата вече се е превърнала в често срещано явление и в допълнение към всичко е придружено от неприятен послевкус и гадене, тогава това е достатъчна причина незабавно да отидете на консултация с хепатолог.

 

Нека да разгледаме за какво може да разкаже сутрешната горчивина в устата и признаците на какво заболяване е това.

Камъни в жлъчния мехур

Горчивината в устата, която се появява сутрин, показва някои нарушения в жлъчния мехур.

Понякога се появява поради образуването на камъни в жлъчния мехур. В този случай може да бъде придружена от появата на характерни пронизващи болки в десния хипохондриум и силно гадене – симптоми на образуване на камъни в черния дроб.

Цироза

Горчивината в устата, която се появява сутрин, също може да бъде придружена от тежест и болка в дясната страна, подуване на корема и разстройство на изпражненията. Такива симптоми показват началото на цироза, която доста често се превръща в съвсем логично продължение на възпаление на жлъчния мехур (холецистит) или възпаление на черния дроб (хепатит).

 

Особено застрашени от развитие на цироза са тези, които нямат нищо против няколко чаши всеки ден, заклетите пушачи, както и тези, които по силата на професията си са принудени постоянно да влизат в контакт с токсични и отровни вещества.

В идеалния случай всеки, който попада в някоя от горните категории, трябва да има редовно лечение за прочистване на черния дроб.

Киселинност и гастрит

Понякога горчивината в устата може да бъде причинена от повишена киселинност или гастрит, тогава лечението му е насочено към намаляване на киселинността и облекчаване на възпалението от стомашната лигавица.

Горчивината в устата може да бъде излекувана с народни средства

Ако си поставите цел, можете да намерите хиляди народни рецепти, които ви позволяват да премахнете горчивината в устата си. Но не трябва да започвате преди да знаете какво точно е причинило горчивина в устата ви.

Народната медицина ни предлага огромен брой рецепти, вариращи от най-простите и безопасни, като пиене на отвара от лайка, до самопочистване на жлъчния мехур с растително масло или гроздов сок.

Само опитен лекар може да избере правилното лечение.

 

Причините за горчивината могат да бъдат доста разнообразни и да показват началото на голямо разнообразие от патологични процеси в тялото. Понякога горчивината в устата не е причинена от нарушения на черния дроб или жлъчния мехур, а от хроничен гастрит, язва на дванадесетопръстника и дори инфекциозно възпаление на венците.

 

Потърсете потърси медицинска помощ. Само след като определи истинската причина за горчивина в устата, лекарят ще предпише правилното лечение.

236

Similar Posts