Новини и анализи

Програма за безлихвен заем помага за подобряване на жилищните условия в България

Според директора на “Хабитат България“, Минчо Бенов, семействата с ниски доходи в България могат да се възползват от програма за безлихвен заем, която им помага да ремонтират жилищата си. Тази инициатива, която се осъществява от 2008 година, има за цел да подобри жилищните условия в страната, като предоставя микрофинансиране и общностно подпомагане.

Според данни от Националния статистически институт за бедност и социално включване, в България 35,2% от населението са в риск от бедност и изключване. Почти 40% от хората живеят в пренаселени жилища, а 7,5% нямат баня, а 13,2% нямат тоалетна в своите домове. Освен това, 27,5% от българите са в невъзможност да се отопляват през зимата.

Програмата на “Хабитат България“ предоставя безлихвени краткосрочни заеми за жилищни подобрения на семейства с относително ниски доходи, които са способни да докажат необходимостта от ремонт и могат да обслужват задълженията си дори при ниските си доходи. От 2014 година до март 2020 година, програмата е успяла да постигне общо обслужване на портфейла от 97,2%, като сега се радва на 100% възвръщаемост на заемите.

Максималният размер на заема, който се предлага, е 1200 лева, като се насърчават домакинствата, които са изрядни платци, да кандидатстват за втори и трети заем, за да подобрят жилищните си условия. Програмата подпомага различни видове ремонти и подобрения, като смяна на подови настилки, плочки, измазване, смяна на дограма и топлоизолация, изграждане на баня и тоалетна, както и ремонт на покриви и прокарване на течаща вода.

С цел да бъдат подкрепени най-необходимите ремонти, програмата предоставя обучения по финансова грамотност, управление на бюджета, енергийна ефективност и практически съвети за поддръжка на дома и ремонти.

За да кандидатстват за програмата, домакинствата трябва да отговарят на определени критерии и да минат през процедура за одобрение. Програмата е достъпна за жители на определени райони в страната, като всяко място разчита на партньори, които познават местната обстановка и могат да направят предварителен подбор на кандидатите.

“Хабитат България“ настоява, че е важно заемите да бъдат възвръщани и че при неизпълнение организацията предприема съдебни мерки, независимо колко малко е необслуженото задължение.

Програмата за безлихвен заем не само помага на семействата с ниски доходи да подобрят жилищните си условия, но и допринася за по-добра инфраструктура, пестене на енергия и по-чист въздух в общностите, които участват в нея.

26
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts