Психология

Промяната – причина за стреса: Как да се справим

Сами си причиняваме стреса, с който ежедневно се мъчим да се преборим

Най-вероятната причина за стреса е промяната, твърди английският лечител с паранормални способности Матю Манинг. Според него, именно промяната /в каквто и да е аспект от нашето ежедневие/ ни дестабилизира психически. В резултат на това човек се чувства безпомощен и го обхваща чувство на безнадеждност – все вредни и негативни емоции.

Промяната - причина за стреса

 

 

Ето защо способността ни на адаптиране към промените е толкова важна. Всъщност, това е и определението за понятието „интелигентност“, което често пъти неправилно се асоциира с начетеност. Истината обаче е, че именно в момент на криза можем да оценим доколко сме интелигентни. Трябва да бъдем гъвкави в чувствата си и да не позволяваме на емоциите да ни завладеят дотолкова, че да ръководят поведението ни.  Когато разберем, че дадена връзка или цел, която сме преследвали, вече са загубили стойността си за нас, трябва да приемем факта спокойно и да проявим готовност да ги занеминм с други, които ще ни донесат нови приятни изживявания.

Според Манинг, не е толкова важна значимостта на критичния момент, а всичко е въпрос на това каква е способността на човек да се адаптира към промяната. Затова и дори само при съмнения, че не бихме могли да се справим със ситуацията, стресът вече е налице. „Следователно, появата на стрес е повече въпрос на положително или отрицателно очакване, отколкото на нещо друго“ – казва лечителят. В този смисъл, можем да направим един важен извод – ние сами си причиняваме стреса, с който ежедневно се мъчим да се преборим. Може би е време да променим това.

Снимки: Ники Желев

266

Similar Posts