Любов и връзки

Простата тайна за дълга и щастлива връзка: Как работи правилото 2-2-2

Дълга и щастлива връзка - правилото 2-2-2

Всеки от нас е чувал, че изграждането на силни хармонични взаимоотношения е постоянна работа върху себе си, търсене на компромиси и готовност за жертви. Но, оказва се, всичко може да бъде много по-просто! Например с правилото 2-2-2! Да видим какво стои в основата му и защо в последните години популярността му е огромна.

 

Романтичната любов е може би едно от най-красивите чувства, които можем да изпитаме. Заличава всички различия и дава усещане за безгранично щастие. Когато една връзка едва тепърва започва, изглежда, че винаги ще бъде приказна – изпълнена със страст, романтика и нови преживявания.

Но тогава започваме да живеем заедно, появява се прословутата рутина, деца, проблеми в работата…

Чувствата отслабват, страстта – също. С годините много съпрузи започват да се отдалечават един от друг. И накрая всеки от тях открива, че до него вече не стои неговият романтичен партньор – духовно близък човек, в когото някога се е влюбил, а съсед-съжител, с когото просто делят общо жилищно пространство и бюджет. Тъжно…

 

Наистина ли няма магическа рецепта за дълъг и щастлив съвместен живот?

През 2015 г. един от потребителите на популярната платформа Reddit под псевдонима ckernan2 обявява, че знае такава рецепта.

Става въпрос за „правилото 2-2-2“, което помага да се избегне рутината и да запалите отново огъня на романтиката.

Според него, именно това му позволява да остане на една и съща дължина на вълната със сродната си душа в продължение на много години.

 

Какво представлява правилото 2-2-2?

Няма нищо сложно или революционно в него. Всяко число представлява определен период от време, който ще ви помогне да се сближите с партньора си.

 

Първите две неща

На всеки две седмици планирайте романтична среща с любимия човек на неутрална територия. Това може да бъде съвместно пътуване извън града, пътуване до ресторант или пикник в парка. Важно условие: на срещата ви не трябва да има други хора (приятели, родители или деца). Трябва да прекарвате време само един с друг, както е било преди, когато връзката ви е започнала. Такива романтични срещи ще ви помогнат да се почувствате отново свързани с партньора си – да разберете как живее този човек, какво го тревожи.

Освен това, подготовката за среща – да избирате специално облекло, да си правите грим и прическа означава, че вашият любим ще има шанс да ви види в нова светлина и извън обичайния домашен декор.

 

Вторите две неща

На всеки два месеца планирайте съвместен уикенд – можете да отидете във ваканционна къща или да се отпуснете сред природата с палатки. Забравете за домакинските задължения (те могат да изчакат няколко дни), работата и смартфоните. Съсредоточете се само върху релакса с партньора си. Промяна в монотонната среда и нови ярки впечатления ще обогатят багажа на вашата връзка. И може би дори вдъхновен от интересни експерименти. От колко време не сте опитвали нещо ново в леглото?

 

Третите две неща

Ходете на обща почивка на всеки две години. Тук отново важи правилото, че трябва да сте само двамата. Можете да отидете в друга страна или да отидете в познат хотел, където сте почивали през периода на влюбването и в който имате много приятни спомени. Също така е важно да изберете място за почивка и маршрут за пътуване двамата заедно. Този свързващ фактор ще ви помогне да направите бъдещата си почивка приятна и ще укрепи връзката ви.

 

Въпреки че правилото 2-2-2 е невероятно просто на теория, на практика е по-трудно да се следва, отколкото изглежда.

Често възникват непредвидени обстоятелства, които променят плановете ни. И се случва сами да търсим извинения, за да оправдаем нежеланието си да променим нещо в една връзка – умора от работа, необходимост да спестим пари този месец, лошо настроение или рожден ден на братовчеда…

 

Затова трябва да положите някои усилия, за да направите „правилото 2-2-2“ част от съвместния ви живот – ритуал, който ще бъде в основата на дълга и щастлива връзка с партньора.

Защо „правилото 2-2-2“ наистина работи?

Както вече казахме, „правилото 2-2-2“ предполага създаването на функционални ритуали – повтарящи се действия, които имат символично значение и за двамата партньори. Според психолозите, именно тези ритуали са в основата на едно силно семейство, което се характеризира с емоционална близост и солидарност.


Ето защо, „правилото 2-2-2“ може да се нарече методология, основана на принципите на психологията. И не виждаме причина да не се доверим на науката.

1640

Similar Posts