Във форма Здраве

Простичък съвет от кардиолозите, с който можете да проверите здравето на сърцето си сами

здравето на сърцето проверка

Резултатите от изследване, проведено от кардиолози от Университетската болница в Ла Коруня (Испания), бяха представени по време на научния конгрес на Европейското дружество по кардиология.

Проучването включва 165 пациенти, за които са подозирали или вече са били диагностицирани с коронарна болест на сърцето. По време на упражненията участниците са изпитвали симптоми като болка в гърдите или задух.

Първо, всички участници са преминали тест на бягаща пътека, който да оцени техните функционалните способности (индивидуално ниво на толерантност към упражнения) в метаболитни еквиваленти (MET).

Смята се, че 1 MET е количеството енергия, изгорено от тялото в покой (1 kcal / kg / h), 2-4 MET съответства на енергията, необходима за извършване на лека физическа активност, като бавно ходене. Неиздържането на натоварване на бягащата пътека над 5 MET показва намален функционален капацитет и висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, докато тези, които са в състояние да носят товар от 10 MET, имат по-малък риск от смърт.

След почивка участниците били помолени да изкачат четири стълбища (60 стъпала) с бързи темпове. Анализът на събраните данни показал, че при пациенти, които са успели да се изкачат на четвъртия етаж за по-малко от 40-45 секунди, функционалният капацитет достига 9-10 METs, което показва добра прогноза за оцеляване. В същото време при пациенти, на които е отнело повече от една и половина минути, за да изпълнят тази задача, тази прогноза била по-скоро отрицателна.

При повече от половината от участниците (58%), които дълго време са изкачвали стълбите, имали сърдечни проблеми по време на теста за бягане. Сред тези, които се изкачили на четвъртия етаж и това им е отнело по-малко от минута – само в 32%.

„Тестът за стълби е много лесен, прост и достъпен начин да проверите здравето на сърцето си“, каза съавторът Хесус Петейро. „Ако ви отнеме повече от 1,5 минути, за да изкачите четири етажа, трябва да посетите лекар.“

1115

Similar Posts