Новини и анализи

Протест в село Брестовица: Борба за чиста питейна вода

Жителите на село Брестовица, разположено в близост до Пловдив, излязоха на улиците днес в знак на протест срещу качеството на питейната вода в района. Отчетени са проблеми с качеството на водата, която тече от чешмите, като нейната мътност и наличието на наднормено количество манган са основни загрижености на местните жители.

От години селото се бори със сериозни проблеми във водоснабдяването, като държавата не е отпуснала необходимите средства за изграждане на нова водопроводна мрежа от трите нови сондажа, предвидени в проекта. Местните жители се оплакват, че се налага да закупуват питейна вода от магазините, а някои дори са принудени да използват калната вода за баня, поради липсата на алтернативи.

Любомир Томов, председател на гражданското сдружение „Живот за Брестовица“, заяви, че протестите няма да прекратят до намерението за решаване на проблема. Той обяви планове за блокиране на пътен възел до Пловдив на 24 април, за да настоят на по-ефективно решение от страна на властите.

Според кмета на община Родопи, Павел Михайлов, проектът за нова водопреносна мрежа изисква около 25 милиона лева, като 50% от финансирането трябва да бъде осигурено от ВиК дружеството, а другата половина – от общината.

Главният инженер на ВиК-Пловдив, Йордан Чемишев, потвърди, че настоящият водопровод не отговаря на стандартите за питейна вода, което обяснява и намалената цена на кубик. Въпреки усилията на дружеството, събраните средства са недостатъчни за реализацията на проекта, и ще се наложи да се търси финансиране и от други източници, включително заеми от Българския ВиК холдинг.

Протестът на жителите на село Брестовица е още един сигнал за неотложната необходимост от подобрения във водоснабдяването на местно ниво и за ангажирането на държавните институции в решаването на този сериозен проблем, който засяга здравето и живота на хората.

ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts