Новини и анализи

Пушки и милиони патрони: Талибаните празнуват „американския подарък“

Талибаните публикуваха видео, в което показват иззети американски оръжия.

Талибаните обявяват „амнистия“ в целия Афганистан и призоват жените да се приемат правителството, опитвайки се да убедят предпазливото население, че са се променили няколко дни, след като смъртоносен хаос завладя главното летище и отчаяни тълпи се опитват да избягат от страната.

Евакуационните операции остават основният фокус на администрацията, но служителите в Пентагона и Държавния департамент са започнали да правят преглед на американските оръжия, попаднали в ръцете на талибаните, което според източниците вероятно ще отнеме седмици или месеци поради големия обем оръжие, предоставено на афганистанските сили през последните две десетилетия.

Междувременно снимките и видеоклиповете, на които се вижда как талибански бойци, носещи снабдени от САЩ карабини М4 и пушки М16, подхранват въпроса с колко американска огнева мощ са се снабдили талибаните след завземането на военните бази в Афганистан.

талибаните с американско оръжие

Американските служители подчертават, че е твърде рано да се предоставят подробности за конкретни оръжия и превозни средства, които сега са под контрола на талибаните, но служителите на Пентагона изразяват силна загриженост.

В момента няма планове САЩ да предприемат каквито и да било действия за унищожаване на оръжията с помощта на въздушни удари или други средства, освен ако нещо не представлява пряка заплаха за американските войски на летището.

талибаните с американско оръжие

Само през последните две години САЩ са предоставили на афганистанската армия повече от 18 милиона патрона от 7.62 мм и 50 калибър боеприпаси, според тримесечните доклади на специалния генерален инспектор.

Част от това без съмнение е попаднало в ръцете на талибаните, убедени са всички. В последните седмици на изтеглянето редица удари, които САЩ извършиха в Афганистан, бяха предназначени да унищожат американското оборудване, за да не попадне то в ръцете на талибаните.

талибаните с американско оръжие

Фактът, че значителен брой оръжия и превозни средства са били изоставени, е симптом на липсата на планиране на цялото изтегляне.

463
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts