Във форма Здраве

Разказ от първо лице: Как ще промените живота си, ако откажете месото

ако откажете месото

Повечето от нас сме свикнали да ядем месо, но все повече стават тези, които се отказват доброволно от него. Нека да видим и тяхното много любопитно мнение и преживявания:

Активисти сме за правата на животните, и сме готови да се изправим срещу тези, които носят кожени палта, но няма да изтичаме от масата с ужас, ако някой поръча пържола. Точно преди две години решихме да се опитаме да премахнем месото, включително птиците, от хранителния си режим.

Книгите на различни спортисти ни подтикнаха да вземем това решение, те в подробности разказват как животът им се е променил и резултатите на терена са се подобрили вследствие на отказа на месото.

На първо място, това са книгите „Finding Ultra“ на Рич Рол и „Eat and Run“ на Скот Юрек. Не бихме казали, че без месо животът ни се е променил драстично, но са настъпили няколко положителни промени. Не искаме да налагаме нашия начин на живот на никого, защото всички хора са различни и това, което е идеално за един, може никога да не се впише в живота на друг.

През 2013 г. наистина започнахме да бягаме, избягахме дори първия си маратон, прочетохме много за бягането и здравословното хранене и се опитахме по някакъв начин да наложим всичко това в живота си. Експериментът, който проведохме с отказа от месо доведе до определени резултати, които ще споделим с вас.

Какво се случи:

1. Най -важната промяна, която забелязахме след няколко месеца, е намаляване на умората през деня.

2. Сънят е много по-добър и пълноценен. Преди да се откажем от месото, беше трудно да се събудим дори след осем часа сън, а сега са ни достатъчни само седем. Но все пак се опитваме да спим поне осем, защото добрият сън е важен за възстановяването след упражнения.

3. Подобряване на храносмилането и общото благосъстояние. Преди това от време на време имахме проблеми с червата и тежест в стомаха. Сега поради липсата на трудно смилаемото месо в хранителния режим се чувстваме страхнотно.

4. Също така през това време спортните ни резултати значително се подобриха. Не бива да се подминава факта, че диетата има положителен ефект върху спорта. Какво може да замени месото, което, както знаете, е източник на протеини, необходими на организма, особено изложен на спортен стрес? То лесно се заменя с яйца, риба и млечни продукти, които съдържат достатъчно количество животински протеини. Много полезни са и растителни протеини от бобови растения, особено леща, ядки и гъби.

Съвети за тези, които искат да се откажат от месото:

1. Избягвайте внезапните промени. Ако ядете месо и домашни птици всеки ден, тогава намалете количеството на ден и се откажете от него постепенно, а не веднага. И като цяло, ако сте фен на месото, тогава помислете защо трябва да се откажете от това, което толкова обичате.

2. Първо запишете какво и колко ядете. Това може да стане например в MyFitnesPal или друго подобно приложение, което ще изчисли количеството консумирани протеини, мазнини и въглехидрати, както и техните пропорции. Не можете да замените месото с рулца и сладкиши, тялото се нуждае от протеини.

3. Постоянно следете как се чувствате. Ако почувствате влошаване на общото благосъстояние или забележите други отрицателни промени, незабавно спрете експеримента и се върнете към обичайната си диета.

4. Можете да правите кръвни тестове от време на време, за да видите дали всичко е нормално.

5. Не очаквайте бързи промени и не правете изводи само след няколко дни или дори седмици. Промените в тялото не настъпват веднага, така че бъдете търпеливи.

Желаем ви успешни експерименти върху себе си! И помнете най-важното е да се чувствате добре – здрав дух, в здраво тяло.

368

Similar Posts