Сушените домати са чудесна добавка към много ястия. С тяхна помощ можете да превърнете обикновен сандвич, домашна пица или познат омлет в ресторантско ястие, което цялото семейство ще оцени.
Първата стъпка е да изберете правилните домати. За сушене са подходящи плътни, месести сортове със среден размер. Преди сушене доматите трябва да бъдат добре измити и нарязани наполовина.
Сух босилек, розмарин, сушен чесън и ароматна сол ще ви помогнат да разкриете вкуса на доматите.
За сушене можете да използвате електрическа сушилня или обикновена фурна. Оптималната температура за сушене е 50 градуса. Ако сушенето ще се извършва във фурната, тогава е необходимо да поставите лъжица под вратата, това ще позволи на излишната влага да излезе от фурната.
Можете да разберете, че доматите са добре изсушени само след като са напълно охладени. В центъра на плода не трябва да остава влага. Ако доматът е леко влажен, трябва да се изсуши още известно време. Важно е да не пресушавате доматите: те трябва да останат еластични и гъвкави.
За съхранение се препоръчва използването на малки буркани с обем от 0,5 л – 0,7 л. Подредете сушените домати в буркани, като между редовете слагате чесън. Това ще направи вкуса още по-изразителен.
За да залеете доматите, смесете 4 части растително масло и 1 част зехтин – загряват се на водна баня до температура 100 градуса, като е важно да не се прегрява.
Залейте доматите със сгорещеното олио и завийте добре капачките на бурканите.
След седмица първият буркан сушени домати може да се сервира на масата.
5492