Да сготвим вкусно Лайфстайл

Рецепти за зимнина: Люти чушки за зимата

Люти чушки за зимата

Любителите на пикантното смятат чушките за идеална подправка, която може да се използва през цялата година. Придава приятен пикантен вкус на много ястия. Лютите чушки са непретенциозни за отглеждане, не изискват сложни грижи и се запазват перфектно до нова реколта, приготвена по различни начини.

 

Важно е да знаете как да запазите люти чушки за зимата у дома.

За да използвате този чудесен зеленчук през цялата зима, трябва да го изберете правилно и да го подготвите за съхранение.  

 

Как да изберем люти чушки за зимнина

Както всички зеленчуци и плодове, лютите чушки имат два етапа на зрялост:

Технически. Плодовете са нараснали до максималния си размер, но все още не са оцветени в червено. Те все още не са узрели напълно и остават зелени.

Биологичен. Плодовете са придобили червено/жълт цвят, характерен за пълното узряване на някои сортове.

 

За разлика от сладкия пипер, лютите чушки трябва да се събират на етапа на биологична зрялост, когато зеленчукът напълно придобие равномерен червен цвят. През този период лютият пипер съдържа максимално количество лютива субстанция – естествен консервант.

 

Подготовка на лютите чушки за зимнина

Лютата чушка има много полезни свойства и може да се консервира за зимата по различни начини. Избирайте само зрели плодове, които нямат очевидни дефекти – те са подходящите за дългосрочно съхранение.

 

Накиснете чушките за половин час в топла вода.

Изплакнете под течаща вода.

 

Ако има загниване, но чушките ще се приготвят за зимнина нарязани, няма проблем при условие че повредените места са отрязани.

Но само напълно здрави екземпляри са подходящи за съхранение на цели чушки.

Как да приготвите люти чушки за зимата?

Има няколко начина за съхранение на люти чушки. Просто трябва да помислите как планирате да използвате приготвения продукт през зимата.

 

Най-често срещаните методи за съхранение са:

 

Сушени люти чушки

Замразени люти чушки

Свежи люти чушки

Консервирани люти чушки

Туршия от люти чушки

 

Всеки от тези методи изисква спазване на определени технологии.

 

Сушене на люти чушки за зимата

Нашите баби са знаели добре как да консервират лютите чушки. Те са използвали един от най-практичните начини за запазване на реколтата – сушенето. Днес съвременните домакини също го използват.

 

Можете да изсушите чушки по различни начини:

 

На въздух

Във фурната

В електрическа сушилня

 

Сушене в проветрива помещение

Традиционният метод на приготвяне е да изсушите лютите чушки в помещение, което е защитена от пряка слънчева светлина и с добър въздухообмен. Чушките могат да се нанижат на здрав конец, като се закрепи всеки плод поотделно, или да се закрепят с щипки за дръжката към опъната връв. Реколтата трябва да остане в това състояние, докато изсъхне напълно.

 

 

Сушене на люти чушки във фурната

За да изсушите люти чушки във фурната, трябва да разделите зеленчуците на порции с тегло не повече от килограм. Изсушете чушките, поставени върху лист за печене, за час и половина до два часа, като разбърквате от време на време. Не е необходимо да затваряте плътно вратата на фурната.

 

След като изтече времето за сушене, извадете тавата и охладете чушките. Поставете ги в буркани с капак. Съхранявайте на тъмно и сухо място.

 

 

Как да замразите люти чушки за зимата?

При замразяване на лютите чушки се запазват максимално полезни вещества и вкус. Може да се сложат цели във фризера, но е по-практично да се нарежат предварително. От измитите и изсушени чушки е необходимо да премахнат дръжките, да се нарежат и да се поставят в малки торбички. Всяка порция трябва да съдържа не повече от 150 грама продукт. За същата цел можете да използвате контейнери за храна с капак.

Поставете торбичките/контейнерите във фризера.

 

Свежи люти чушки за зимата

Как да запазим лютите чушки свежи и възможно ли е? Да, ако ги съхранявате на хладно, например, в суха маза, на закрит балкон, при минусови температури, в хладилник. Така може да запазите продукта за един месец, без да той да загуби вкуса и външния си вид.

 

Увийте всяка чушка в хартия

Поставете всички в контейнер с капак

Сложете го на рафта на хладилник или на друго хладно място

 

Този метод има един съществен недостатък – високата влажност може да провокира процеси на гниене.

 

Ако трябва да съхранявате люти чушки за седмица и половина до две седмици, поставете ги в найлонов плик в отделението за зеленчуци на хладилника.

 

Консервиране на люти чушки

Има много рецепти за консервиране на люти чушки. Това позволява на всяка домакиня да избере най-добрия вариант за себе си.

 

Мариноване с мед

Измийте и стерилизирайте добре стъклените буркани с капаци. 3 кг чушки се нареждат плътно в буркани. В отделен съд пригответе марината от два литра оцет, осем супени лъжици натурален течен мед и четири чаени лъжички сол. Разбъркайте съставките до гладкост. Изсипете маринатата в бурканите и затворете плътно капаците. Съхранявайте на хладно място.

 

 

Зимнина от люти чушки с оцет и олио

Ако искате по-интересен и мек вкус, използвайте тази рецепта. Първо пригответе литрови или 0,75 литрови стъклени буркани. Измийте ги и ги подсушете върху кърпа.

 

Сварете 3 кг люти чушки с дръжките до омекване. Не изхвърляйте водата. Поставете 8 супени лъжици смлян чесън в буркани. В тях се нареждат сварените чушки.

 

Във водата, в която са се варили чушките, сложете 6 дафинови листа, 4 супени лъжици (супени лъжици) сол, чаша захар, добавете 2 супени лъжици оцетна есенция и 2 чаши олио. Напълнете бурканите с този разтвор. Ако не е достатъчно, добавете вряща вода.

 

Стерилизирайте бурканите за четвърт час, след което затворете плътно капаците. Обърнете бурканите с капачките надолу и ги оставете докато изстинат напълно. Съхранявайте чушките на тъмно и хладно място.

 

Сега знаете как да консервирате люти чушки. Изберете най-предпочитания за вас метод, който ще ви позволи да готвите вкусни ястия с тях през цялата зима и да радвате любимите си хора ден след ден.

138

Similar Posts