Психология

Съдбата ни дава втори шанс: Какво представляват житейските цикли и как да ги използваме в наша полза

Какво-представляват-житейските-цикли

Съществува една много любопитна версия, че животът на всеки от нас преминава през специфични цикли, които се повтарят на всеки 6-7 години. Животът ни сякаш може да бъде оприличен на спираловидна вита стълба, която върви в посока нагоре, но все пак прави завои циклични завои на определен период от време.

И ако се замислите за миг, веднага сами за себе си ще си потвърдите този факт. Обърнете внимание какъв период преживявате сега и се обърнете назад – не сте ли преживяли нещо подобно преди 6-7 години?

Какво точно се повтаря?

 

Най-вече идеи / намерения / мотивация/ емоции и други.

Понякога, по някаква неизвестна причина, тази повторяемост може да хвърли някои от нас в дълготрайни емоционални състояния – например, в преживяването на силни емоции и чувства. Може дори да се влюбим безумно – сякаш вълна от миналото се е преобърнала и ни е върнала отново в този цикъл от спиралата!

Защо ли това се случва?

Както знаем, няма нищо безпричинно в човешкия живот. Своеобразните завъртания на “спиралата” ни води към “паралелното измерение” на емоции, за да успеем този път да се справим по-добре с тях и да извлечем максимална полза от уроците на живота.

Затова, ако се чувствате в едно така да се каже реалистично “дежавю” сега, това е нормално и не бива да ви притеснява. Важно е само да си помислим и осъзнаем какво сме направили не както трябва в предишния цикъл, за да разберем, защото събитията се повтарят отново.

Със сигурност Съдбата ни дава втори шанс да познаем нуждите си и да заживеем в синхрон с тях! Да бъдем щастливи и да чувстваме, че живеем собствения си живот, а не този, на някого другиго.

Тази “спирала на времето” ни насочва и към още една важна точка – разпознаването и помирението с нашите емоционални състояния. Емоциите не бива да се задържат вътре в нас, защото ни погубват – и физически, и емоционално. Те трябва да бъдат изживени и най-вече осъзнати. За можем да вървим успешно напред, към личното си щастие!

Точно това е отговорът на въпроса: „Как можеш да изживееш отново емоции, които не си изпитвал толкова отдавна?“. Оказва се, че можем. И че имаме всички шансове този път да се справим по-добре.

Нека онагледим с пример. Да речем, че преди 6-7 години сте преживели травматична ситуация, някакъв силен шок. По онова време не сте успели да реагирате правилно, тези емоции са останали скрити и запечатани в паметта.

Повторяемостта на жизнените цикли ви дава невероятна възможност – да се върнете към желаната точка и да изживеете всички тези емоции – така че те вече да не ви потискат.

Разбира се, не винаги е добре да го направите сами, защото има толкова силно травмиращи моменти от живота, които е по-добре да „отработите“ заедно със специалист (психолог / психотерапевт) или поне с подкрепа от приятели.

Author: Kostova

600

Similar Posts