Във форма Здраве

Сънища, които сигнализират за повишено ниво на тревожност – ново изследване

Сънища при повишено ниво на тревожност

Ново проучване  показва, че съдържанието на сънищата на хора с тревожни разстройства може да се различава значително от това на здрави хора, пише Daily Mail. Идентифицирани са три теми, които са по-чести в сънищата на пациенти с тревожни разстройства:

 

Сънища за предишни връзки

Емоционално богати сънища

Сънища с високоскоростни образи и събития

 

Изследването е извършено от учени от университета в Дюселдорф и е публикувано в списание Dreaming.

Изследвани са две групи – 38 души с разстройства и 38 здрави хора, които са водили дневници на сънищата си по време на изследването. След това записките били сравнени.

 

Учените заключават, че има значителна разлика в съдържанието на сънищата сред хората от различни групи и някои теми се оказват по-чести сред хората с тревожни разстройства.

Те включват преследване, физическо нападение, парализа от страх, смърт на близки и злополуки като самолетни катастрофи и други.

В допълнение към факта, че сънищата на хората с тревожни разстройства съдържали повече герои, местоположения, пътувания и транспорти, те били с и по-малко положителни моменти и приятни епизоди.

 

Освен това, хората с тревожни разстройства са по-склонни да сънуват бивши любовници и партньори. Учените са забелязали, че техните сънища са склонни да се свързват с голяма сила и скорост, като например бързо движещи се превозни средства.

 

Пациентите с тревожност изпитват повече негативни чувства, включително гняв, страх, страх и тъга, отколкото като положителни, като щастие.

По този начин учените предполагат, че наличието на тревожно разстройство провокира по-висока обща субективна интензивност на сънищата и техните образите.

205

Similar Posts