Здраве Майчинство

Съвети за майки, които нямат достатъчно кърма

Съвети за майки, които нямат достатъчно кърма

В момента все повече и повече детски лекари съветват майките да дават на бебето гърда при поискване, по всяко време на деня, веднага щом бебето даде признак, че е гладно. В крайна сметка положителните емоции са от полза не само за психиката на бебето, но и стимулират производството на мляко. Но много майки се оплакват, че нямат достатъчно мляко в гърдите и бебето не се храни достатъчно. Този въпрос е особено актуален, когато бебето е на повече от три месеца.

За да си отговорите на въпроса какво да правите, ако на детето не му стига кърма, трябва да знаете механизма на образуването й в тялото на кърмеща жена. Производството на мляко в майчината гърда се улеснява от действието на два важни хормона: пролактин и окситоцин.

Пролактин

Пролактините карат клетките на млечните жлези при жените да синтезират мляко. Тезапочват да се произвеждат след няколко минути активно сукане и действат върху млечните жлези само след 3-4 часа от началото на храненето. С други думи, количеството мляко в гърдите на кърмещата майка е в пряка зависимост от количеството и качеството на храненето. Следователно в първите дни от живота на детето броят на храненията на ден може да бъде около 11-12, а понякога и повече. Една млада майка не трябва да се страхува от това, защото гърдите й ще бъдат добре изпразнени, а това допринася за производството на хормона пролактин и нови порции мляко. Докато бебето расте, то ще „избере“ режим за себе си и броят на храненията ще стане по-малък. След като яде, бебето ще пусне самата гърда, не е необходимо да я откъсвате насила от него. Детето трябва да се храни и през нощта колкото му трябва!

Окситоцин

Причинява свиване на мускулите, разположени около лобулите на млечните жлези. Поради свиването на тези мускули, произведеното майчино мляко навлиза в млечните канали. Тоест качеството на потока и движението на млякото в гърдата зависи от количеството производство на окситоцин. Това означава, че колкото повече окситоцин, толкова повече мляко се отделя. Производството на окситоцин е в пряка зависимост от настроението на кърмещата майка и качеството на сученето на бебето. Често този хормон започва да се произвежда при жените още при мисълта за гладно дете и дори от миризмата и вида на бебето. Някои майки се оплакват, че имат твърде много мляко и то непрекъснато тече дори между храненията. Някои некърмещи майки също могат да произвеждат мляко. Тези явления са свързани с действието на окситоцина, той започва да действа незабавно, докато майката се настройва за хранене и се произвежда еднакво в двете жлези. Ако майката е в лошо настроение, много уморена или постоянно не спи достатъчно, тогава окситоцинът няма да започне работата си, което означава, че бебето няма да яде.

И така, научихме, че количеството и качеството на производството на мляко зависи от хормоните.

Така че, ако смятате, че детето ви не поема достатъчно кърма, трябва да направите нещо за повишаване на хормоните като може да  спазвате следните правила за правилно хранене:

Първо правило: преди хранене, не забравяйте да масажирате гърдите си.

Второ правило: слагайте бебето на гърдите, при поискване, възможно най-често. Важно е да увеличите кърменето през нощта.

Трето правило: дръжте бебето на гърдата възможно най-дълго.

Четвърто правило: не се страхувайте, че детето ви може да „преяде“. Хранете бебето си колкото иска. Не го сваляйте от гърдата, докато не спре да суче. Случва се детето да не се насища от едната гърда, дайте му втората. Започнете следващото хранене от гърдата, от която предишното е било спряно.

Пето правило: пийте повече течности, за да увеличите лактацията. По-добре е да пиете чайове и натурални сокове, но не е препоръчително да пиете много сладки напитки и мляко.

Шесто правило: сложете бебето на гърдата, така че нито вие, нито бебето да изпитвате напрежение или неудобство, в противен случай на бебето ще бъде много трудно да суче дълго време.

Почивайте по време на кърмене. Можете да говорите с бебето си нежно.

Седмо правило: следвайте ежедневния режим и балансирайте правилното хранене. Кърмещата майка трябва да има достатъчно почивка и храната й да е висококалорична и разнообразна.

Осмо правило: ако лекарят ви е посъветвал да изцеждате мляко, за да стимулирате производството на повече кърма, правете го умело. Въпреки че изцеждането стимулира производството на мляко, то може да причини лошо качество на млякото, ако се изцеждате неправилно.

В случай, че вече спазвате всички правила и вашето бебе , както преди, не яде, трябва да потърсите съвет от педиатър. Можете също да пиете билкови чайове, които повишават лактацията. Понякога се предписват хормонални лекарства за увеличаване на млякото. Но пиенето на билкови чайове и приемането на хормонални препарати за кърмеща майка трябва да бъде много внимателно, тъй като при продължителна употреба те могат да предизвикат пристрастяване, а в някои случаи и алергични реакции.

Защо бебето не наддава на тегло?

За да получите отговор на всички въпроси, трябва да знаете, че има два важни показателя: височината и теглото на детето, които характеризират физическото развитие на детето. Много често младите майки се разстройват и питат:

Колко трябва да качи едно дете?

Всяко дете наддава по различен начин. Бебе, родено след 38 гестационна седмица, се счита за доносено. Средното тегло на доносено бебе за момчета се счита не повече от 3,5 кг, за момичета 3,2 кг.

Това са средни цифри, ако ръстът на детето е в рамките на 45-54 см. През последните години се наблюдава раждане на „големи“ деца, с тегло до 4 кг. И дори повече. Веднага след раждането бебето отслабва, през първата седмица с около 5-8% от първоначалното тегло, което обикновено е около 170-280 грама.

 

Освен това наддаването на тегло трябва да бъде в следното съотношение:

– през първия месец – 115-120 грама на седмица,

– от 1 до 6 месеца 450-900 грама на месец,

– от 6 до 12 месеца 450 грама на месец.

 

През първите месеци от живота педиатрите препоръчват претегляне на детето ежедневно, през следващите 3 месеца два пъти седмично, а след това до една година – веднъж месечно. Едногодишно дете трябва да тежи средно 10,5 кг.

В крайна сметка малкото човече се храни безкрайно, но теглото му през това време изобщо не се увеличава.

Правилният отговор на този казус е следният: самото бебе знае колко му трябва, за да наддаде. Когато се слага на гърдата, суче само докато се нахрани. И ако няма достатъчно мляко, тогава то започва да  плаче или да суче юмрука си.

Много майки, ако детето им не наддава на тегло, се интересуват от въпроса: храни ли се детето достатъчно?

Причините, поради които детето не наддава, основно могат да бъдат следните:

Недохранването е от значение само в ранния период от живота на детето, докато се установи лактацията. Дали има достатъчно мляко за детето може да се определи по броя на мокрите пелени и изхожданията на бебето, както и от състоянието на гърдата.

Липса на хранителни вещества в млякото

Кърмата, според състава си, се състои от така нареченото „предно“ мляко и „задно“ мляко. „предното“ мляко е течно, по-малко питателно, натрупва се в гърдите в интервалите между храненията, а „задното“ мляко е по-гъсто и по-мазно и се произвежда през периода на сукане.

Неправилно кърмене и добавяне на допълнителни храни

Към днешна дата е установено, че детето трябва да се кърми поне единадесет пъти на ден и задължително да се храни през нощта. Правилното закрепване стимулира лактацията на млякото.

Неправилна грижа за детето

Например, ако масажирате бебето си по време на хранене, това може да допринесе за загубата на тегло на детето.

Дисбактериоза, поява на зъби и други заболявания

Нестерилните зърна на майката, и неправилното храненето на бебето може да причинят нарушение на чревната микрофлора, съответно влошаване на изпражненията на бебето и загуба на тегло. Също така, когато на детето започат да никнат зъби, апетитът обикновено се влошава и то не наддава. Когато детето е болно, може дори да отслабне.

Психическото състояние на детето

Ако детето не спи добре, постоянно плаче или е твърде физически активно, то естествено може да не наддава на тегло.

Наследствена физика . Има деца, които обикновено наддават по-малко от другите. Това са деца с ектоморфно телосложение, предимно слаби и дълги. Те харчат повече калории за растеж, а не за наддаване на тегло. Също така децата на родители с малък ръст могат да изостават в наддаването на тегло в сравнение с децата на родители с нормален ръст.

 

Поема ли бебето достатъчно мляко?

Педиатрите смятат, че ако детето получава достатъчно мляко, това може да се види в няколко ключови индикатора:

Обикновено трябва да сменяте 6-8 мокри пелени на ден след първите 3 дни от живота.

Промени в изпражненията.

От пълнота на гърдата преди и след хранене. Ако гърдата е плътна преди хранене и празна след хранене, а млякото тече по време на почивките, това са признаци за достатъчно отделяне на мляко.

Според външните признаци на детето как суче и колко задоволено изглежда. Ако бебето суче енергично и се вижда, че поглъща мляко, а след хранене спи доволно, тогава очевидно получава достатъчно мляко.

 

Не малък интерес за майките, които са загрижени за теглото на бебето си, е и отговорът на въпроса:

Има ли специални формули за изчисляване на теглото на децата?

Теглото на деца от 6 месеца до 12 месеца се изчислява по формулата:

Тегло при раждане (в гр.) + (800 × 6) + (400 (възраст на детето (в месеци) – 6)). \u003d тегло (в гр.)

Например, едно момиче при раждане е тежало 3500 гр. Колко трябва да тежи на 9 месеца? Изчисляваме по формулата: 3500 + ( 800 × 6) + (400 × (9 – 6)) = 3500 + 4800 + 1200 = 9500

Така че теглото на момиченцето на 9 месеца трябва да бъде най-малко 9,5 кг.

За бебета под 6 месеца формулата изглежда така:

Тегло при раждане (в грамове) + (800 × възраст на бебето (в месеци)) = тегло на бебето (в грамове)

Например, едно момче е родено с тегло 3200 грама, след два месеца теглото му е 4900 грама. Много ли е или малко?

Преброяваме по формулата: 3200 + (800 × 2) \u003d 4800. Всичко е наред, бебето наддава добре.

Ако все пак системно всеки месец телесното тегло на вашето бебе се увеличава необичайно, тогава трябва да разберете причините за това:

И последният съвет, ако се окаже, че не е във вашата власт да се борите с липсата на наддаване на тегло при детето, трябва да отидете в клиниката, за да се консултирате с педиатър. Освен на теглото, височината, обема на гърдите и главата, те обръщат внимание и на развитието на двигателните умения на ръцете, което се изразява в задържане на играчки, в точността на движенията на ръката и пръстите, в преместването на играчки от една ръка в друга, в способността на бебето да поема малки предмети.

Също така, не забравяйте, че теглото на детето при всяко претегляне зависи от пълнотата на стомаха, пикочния мехур и червата му.

55

Similar Posts