Във форма Здраве

Съветите за здраве на великия д-р Сун Симиао

Съветите за здраве на великия д-р Сун Симиао

Великият фармаколог Сун Симиао е живял повече от сто години. Дори в напреднала възраст той беше изпълнен със сила и живот. Написал е трактат Qian Jin Yao Fang (Хиляда златни рецепти) и до ден днешен се ползва като енциклопедия на клиничната медицина.

В раздела „Самоусъвършенстване” пише: „Който се подобрява морално, върши добри дела, няма да страда от тежки болести или бедствия. Това е един от най-важните принципи на доброто здраве.“

При храненето трябва да спазвате следните правила:

Пиенето и яденето подхранва силата на кръвта и силата на дишането в тялото. Така силата на кръвта прави тялото цъфтящо и силно, а силата на дишането подхранва и укрепва крайниците. Следователно правилната храна подхранва корените на здраво тяло.

 

В случай, че не се храните правилно, няма да се радвате на добро здраве. Основното е, че растителната храна следва да е основата, а животинските продукти трябва само да я допълват.

В идеалния вариант пропорцията е следната: 70% варени зърнени храни, 15% варени зеленчуци, 5% сурови растителни храни, 5% месо или риба и 5% млечни продукти.

Животинската храна попълва костния мозък, укрепва вените и костите, но с нея не бива да се прекалява.

 

Ако ядете много кисело, тогава далакът се унищожава.

Ако ядете много горчиво, белите дробове се унищожават.

Ако ядете много пикантни храни, черният дроб се разрушава.

Ако ядете много солено, сърцето се разрушава.

Ако ядете много сладко, бъбреците ви ще се унищожат.

Необходимо е да не се довежда организма до силен глад, за да не се преяжда след това. За да поддържате здравето, трябва да се храните още преди да почувствате силен глад, и трябва да пиете, преди да започнете да изпитвате жажда.

 

По-добре е да ядете по-често, но малко по малко, отколкото да търпите дълго време и след това да преяждате, което затруднява храносмилането. Важно е да се поддържа състояние, когато при ситост човек има усещане за лек глад, а при глад има усещане за полуситост.

Когато става въпрос за вино, не пийте твърде много. Това ще доведе до появата на множество заболявания, с които ще трябва да живеете цял живот.

Ако често преяждате, тогава в тялото се образуват непроходими задръствания. Ако пиете много, докато сте жадни, това води до образуване на съсиреци от храчки, които пречат на въртенето на течностите в тялото.

Ако храната е твърде гореща, костите се разрушават, а ако храната е твърде студена, вените се разрушават.

 

Горещата храна не трябва да изгаря устните, а студената не трябва да е неприятна за зъбите. Не смесвайте горещо и студено – това е вредно за здравето.

Трябва да се храните в спокойно състояние, не бива да говорите много по време на хранене, тъй като това може да доведе до болки в гърба и гърдите.

Преди хранене трябва да разтривате лицето и стомаха си с длани, а след хранене трябва да се разходите.

418

Similar Posts