Любов и връзки

Семейни кризи: Какво да правите, ако имате капризен, постоянно мрънкащ и недоволен съпруг

семейни кризи - вечно недоволен съпруг

Животът с капризен, постоянно мрънкаш и вечно недоволен съпруг може да бъде голямо предизвикателство за една жена. Семейният живот в този случай става много труден.

Но, внимание! Не е изключено съпругът да изпитва постоянен стрес, тревожност и загуба на контрол заради неконструктивна критика, грозни изявления или гняв, проявени от ваша страна.

Затова, ако искате да спасите семейството си, трябва да знаете как да откриете причините за подобно поведение и как да сложите край на подобно тегло.

Защо съпругът ми е постоянно недоволен?

Психолозите предлагат списък със 7 неща, които можете да направите, ако съпругът ви е постоянно нещастен.

Сред всички причини се открояват някои най-често срещани:

Робуване на стереотипи. Моделът на поведение е насаден от семейството през периода на възпитание.

Ниско самочувствие, желание да се достигне идеала за мъж на съпругата.

Стара емоционална травма.

Трудности в работата, натрупано раздразнение.

Недоволство от самия себе си и критики върху другите заради собствените минуси.

Какво можете да направите за подобряване на ситуацията и взаимоотношенията със съпруга?

Чуйте какво казва

Опитайте се да чуете думите на съпруга си, като четете между редовете. Може да е раздразнен основателно. Това е по-лесно преодолимо, достатъчно е да си поговорите спокойно и да си изясните нещата. Компромисите винаги вършат работа. Има и друг вариант – той просто да е недоволен без никаква видима причина. Ако е това, нещата са по-дълбоки. Ще трябва да му помогнете да повиши собственото си самочувствие и да му вдъхнете оптимизъм и вяра в бъдещето. Това, разбира се, е голяма жертва, тъй като изисква време и усилия, както и неимоверно търпение, но ако държите на своя мъж, ще трябва я направите.

Оценете как оплакванията на мъжа ви влияят на вашето поведение

Ако съпругът извлича някаква полза от поведението си, възможно е това да е манипулация. Ако съществува подобен модел, тогава ще трябва постепенно да промените шаблона и да му дадете това, което той иска да постигне, но само с добро отношение. Не му вменявайте вина и не поставяйте граници.

Често хората могат да кажат лоши думи не защото ги мислят, а заради това, да постигнат определен ефект. Нечестно е, но се случва. Изговорените думи в момент на афект не бива да се приемат буквално, нито трябва да се разстройвате от тях.

Ако критиките, оплакванията и обидите са станали толкова постоянни, трябва да „поставите чертата“ във връзката. Мъжът ви трябва да разбира границите на допустимото и да не си позволява да ги преминава. Въпреки че двамата сте си много близки, все пак сте партньори, а не „лични вещи“ един на друг. И двамата трябва да сте наясно това и съответно да зачитате чуждите граници.

Опитайте се да се извините, но само веднъж

В една двойка провинилият се може и трябва да се извини, дори и ако случилото се не е по ваша вина. Но не превръщайте извиненията си в норма. Веднъж или два пъти в критична ситуация може. Ежедневно и ежечасно не е нито необходимо, нито добро за връзката. Може би вашият мъж ще се осъзнае и поправи и ще спре да изсипва недоволството си върху вас. Ще осъзнае кое наистина го ядосва и че това не сте вие.  Извинението е много мощен инструмент, но трябва да се прилага с мярка.

Опитайте се да проявите загриженост и любов

Може би на вашия мъж липсват грижи, внимание и явни прояви на любов. Не винаги жената има желание да прави тези неща, особено след като е чула обиди по свой адрес,  но опитайте. Може би именно в този жест на доброта е „ключът“ към спокойствието.

Хвалете го в подходяща ситуация

Докато съпругът ви е спокоен, опитайте се да го похвалите. Например, гледате сцена във филм, в която двойка се кара. Похвалете съпруга си, че не се държи по този начин, кажете му, че цените това, че е чувствителен, смел и разбиращ съпруг.

Едва ли ще продължи да се държи зле, тъй като с подобно действие ще опровергае комплиментите. Ако съпругът ви започне да се оплаква, напомнете му, че той започва да се държи като този неприятния филмов герой. За да направите това, можете дори да приготвите подходящ филм предварително, а не да чакате на случайността да попаднете на подходящ такъв. Характерът на героя трябва да предизвика неприятни емоции у съпруга ви.

Обяснете му, че греши

Когато вашият съпруг изсипва поредната „порция“ недоволство върху вас, изберете от думите му това, с което сте готови да се съгласите. Наречете други причини грешка. Например „Да, прав си, че не готвя всеки ден. Но грешиш, когато казваш, че съм лоша съпруга и ти го знаеш. “ Когато говорите за правота, използвайте местоимението „ти“, когато говорите за грешки, пропуснете местоимението.

Намирането на начин да се справите със съпруг, който е постоянно ви лази по нервите, си е трудна задача. Най -вероятно ще трябва да преминете през няколко подхода, докато намерите подходящия.

Но не забравяйте, че всяко недоволство и гняв е израз на вътрешна съпротива, разочарование или негодувание поради нещо си.

И ако успеете да разберете причината за това негодувание, тогава ще е много по-лесно да намерите начин да направите връзката отново щастлива.

118

Similar Posts