Лайфстайл

Стивън Хокинг: Алчността и глупостта ще погубят човешката раса

Стивън Хокинг-алчността и глупостта ще погубят човешката раса

Човечеството винаги е било натоварено с недостатъци, но с течение на времето новите поколения стават все по-егоистични.

Да, битува мнението, че склонността ни към егоизъм е вродена. Но ако това наистина е така, то тогава трябва да положим всички усилия да контролираме егото си.

Защото, ако това не бъде направено, мощната разрушителна сила вътре в нас може да се превърне в наш голям враг!

За да подтикнат националните лидери да предприемат действия и да се изправят срещу заплахата от изменението на климата, докато все още имаме време, много учени се включиха активно в дейности, целящи повишаване на осведомеността и в разработването на възможни решения.

Стивън Хокинг (1942 – 2018) беше един от най -известните от тях.

Известният учен от Оксфорд и Кеймбридж е определян като един от най-големите умове на нашето време, който направи революция в науката, особено във физиката. Неговите теории за произхода на Вселената и Черните дупки просто преобразиха съвременната концепция за Космоса!

Понякога обаче той излизаше извън областта на своите изследвания, за да посочи на света трудностите и проблемите, които очакват човечеството през следващите десетилетия и векове.

Космологът и физик ни остави много вдъхновяващи поговорки и цитати. Приносът на Стивън Хокинг (оценен от неговия коефициент на интелигентност – 162) в областта на квантовата гравитация, общата теория на относителността и космологията е неизразим.

В последните години от живота си той бе много загрижен за бъдещето на човечеството.

До смъртта си Хокинг не спираше да ни предупреждава, че се движим към точката, от която няма връщане и много скоро последиците от човешката дейност ще станат необратими.

Той отново и отново изразяваше мнението, че човечеството е тесногръдо и по своята същност разрушително. Ето защо сега имаме това, което имаме: мащабни климатични проблеми и пълна липса на необходимите дейности за тяхното решаване.

През 2016 г., по време на среща с Лари Кинг в неговото токшоу, ученият заявява:

„Със сигурност не сме станали по -малко скъперници или по -малко неспособни. Тъй като преди шест години се притеснявах от замърсяването, сега продължавам да се притеснявам. Оттогава проблемът дори се влоши. От последната ни среща (преди шест години) населението се е увеличило значително. Ако продължи така, до 2100 ще сме единадесет милиарда.“

В интервю за BBC професор Хокинг казва:

„Ние сме близо до преломна точка, при която температурните промени по света ще станат необратими. Дейностите на човечеството могат да избутат Земята през ръба и тя ще стане като Венера: с най -висока температура и изливане на сярна киселина.

Изменението на климата е един от най -големите рискове, пред които сме изправени, но можем да го предотвратим, ако действаме сега.“

Хокинг вярваше, че човечеството все още е далеч от така необходимите, целенасочени и сплотени действия:

„Еволюцията е надарила човешкия геном с вградена алчност и враждебност. Няма признаци за намаляване на конфликтите и раздорите, а напредъкът в технологиите, включително оръжията за масово унищожение, може да има тежки последици.“

Той продължи да вярва, че колонизацията на Космоса е основният начин за защита на нашия вид, когато Земята стане напълно необитаема:

„Независимите космически колонии могат да бъдат най -добрата надежда за оцеляване на човека.“

Очевидно най-известният изследовател в света също говори за заплахите от бързо влошаване на замърсяването на въздуха, причинено от изгарянето на невъзобновяеми енергийни източници. През последните години проблемът се влоши и сега повече от 80% от градските жители са „под заплаха от замърсяване на въздуха“.

Що се отнася до спекулациите за компютрите, Хокинг предупреди, че в момента те се използват неподходящо, тъй като правителствата по света играят много опасна игра – „надпреварата във въоръжаването с AI“:

„Изкуственият интелект може да бъде трудно да се спре. Следователно трябва да гарантираме, че той е проектиран по етичен начин.“

Той вярваше, че ако не сме достатъчно внимателни, развитието на изкуствения интелект ще бъде най-лошото нещо, което някога ни се е случвало:

„Ако не намерим начини да се подготвим и да избегнем всички потенциални рискове, ИИ може да е най -лошото нещо в историята на човечеството. Това ще създаде зловещи опасности, като мощни автономни оръжия или нови начини за концентриране на милиарди в ръцете на малцина. Това може да доведе до сериозни смущения в нашата икономика.“

Съдейки по книгата, публикувана посмъртно, озаглавена „Кратки отговори на големи въпроси“, става ясно, че ученият е вярвал, че човечеството е обречено. Но, въпреки това, до последния си дъх той запази надеждата, че човешката иновация и мъдрост ще помогнат за предотвратяване на пълното унищожаване на нашия вид!

За да се случи това, казва Хокинг бе категоричен, че трябва да се отървем от двата си най -големи проблема и недостатъка: алчността и глупостта.

482

Similar Posts