Красота Стайлинг

Суха кожа и дехидратирана кожа: Как да разпознаем проблема

Суха кожа и дехидратирана кожа

Лесно могат да бъдат объркани, защото имат много общи неща – сухата и дехидратираната кожа не са еднакви, въпреки че всички типове кожа може да не са достатъчно овлажнени. Нека видим каква е разликата между суха и дехидратирана кожа и как да ги различим.

Какво свързва и различава сухата и дехидратирана кожа?

Сухата и дехидратирана кожа има усещане за опъване, понякога сърбеж по лицето, особено след измиване с вода или гел. Сухата и дехидратирана кожа може да се лющи. Добрата новина е, че дехидратираната кожа е временно състояние и можете да го управлявате правилно. От друга страна, сухата кожа е вид кожа, за която трябва да се грижим правилно през цялото време.

Суха кожа – характеристики

Хората със суха кожа обикновено я имат по цялото тяло, не само по лицето, но и по краката, ръцете, коленете, лактите и т.н. Сухата кожа не е склонна към акне вулгарис, въпреки че могат да се появят черни точки и милиуми. Сухата кожа е груба и загрубяла и ако не се грижим правилно, щипе и се опъва. За съжаление има тенденция да остарява по-бързо. Не произвежда достатъчно себум, откъдето идва и сухотата, или по-скоро „ниска масленост“.

Ето защо в грижата за сухата кожа е много важно не само да се овлажнява (напр. с крем с хиалуронова киселина, алое), но и да се омазнява (т.е. да се покрива с продукт с масло, или друго вещество което ще запази хидратацията и ще укрепи защитния хидролипиден слой).

Дехидратирана кожа – характеристики

Всички типове кожа могат да бъдат дехидратирани – интересно е, че мазната и склонна към акне кожа са склонни да се дехидратират. Често върху дехидратирана кожа могат да се видят черни точки, лющещи се люспи и други несъвършенства. Характерен показател е липсата на комфорт след измиване и усещането за опъване, ако не използвате крем. Секрецията на себум може да се увеличи и продуктите за грижа за кожата бързо се абсорбират.

Какво причинява дехидратация на кожата?

На първо място, твърде малко количество течности.

Отопление през зимата, климатизация през лятото, излагане на слънце и други външни фактори, които увеличават изпарението на водата от епидермиса и увреждат хидролипидния слой на епидермиса.

Неадекватната грижа, прекомерното излющване на кожата и липсата на ежедневна хидратация под формата на рехидратиращи съставки също могат да дехидратират кожата.

117

Similar Posts