Новини и анализи

Светия Синод реши да избира митрополитите, трима от него гласуваха против новата уредба

Светият синод прие нова Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще след гласуване, в което участваха всички членове на синодалното събрание. Предложението за приемане на наредбата беше подадено от няколко митрополита и получи широка подкрепа.

Според резултатите от гласуването, за приемането на новата наредба участваха следните митрополити: Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславският митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий и Доростолският митрополит Яков.

Против приемането на наредбата и с особено мнение гласуваха Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

Това решение идва след скандала с касирането на изборите за нов митрополит на Сливенска епархия, където бяха проведени вотове за избор на нов владика, но поради постъпили жалби от страна на висши духовници, синодът прецени, че е необходимо отново да се насрочат избори за епархийски митрополит. Новата дата за вота все още не е определена, а възможно е и избирането на други епископи, от които Синодът ще трябва да избере нов митрополит.

Решението на Светия синод е от съществено значение за бъдещето на българската православна църква, като се очаква новата наредба да улесни процеса на избор на епархийски митрополити и да допринесе за стабилността и единството в църковната общност.

4
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts