Във форма Здраве

Тест за Алцхаймер: 5 неща, които трябва да можете да правите на всяка възраст

Тест за Алцхаймер

Деменцията не възниква внезапно: предпоставките за нея могат да бъдат забелязани няколко години преди диагнозата. И се проявят в най-простите и ежедневни неща.

Броят на хората, страдащи от деменция, непрекъснато нараства в световен мащаб. Една от най-честите форми на деменция е болестта на Алцхаймер, която, според различни оценки, засяга от 5 до 15% от пациентите в напреднала възраст.

 

В момента няма лек за деменция. Но има възможност да се забави развитието й. За да направите това, трябва да „хванете“ болестта възможно най-рано. Лекарите казват, че има 5 знака, които трябва да ви предупредят. Те са свързани с когнитивни умения, които здравият човек не губи на нито една възраст.  

 

Управление на личните финанси

Тревожен знак е, ако човек стриктно е плащал сметки, третирал парите разумно и изведнъж започва да се отнася небрежно с тях, да натрупва финансови дългове.

„Известни са много истории за пациенти, които не са знаели, че имат деменция –казва Лорън Херш Никълъс от Училището по обществено здраве Джон Хопкинс Блумбърг. – Семейството разбира, че човекът е болен, когато вече са загубили къщата или бизнеса си или всичките им спестявания са дадени на измамници.“

 

Запомняне на имена, маршрути и дати

Объркването на съзнанието е един от ясните признаци на болестта на Алцхаймер, което прави живота много труден. Например, човек започва изречение, отклонява разговора и забравя какво е искал да каже.

 

„Случва се на хора на възраст, но обикновено те си спомнят малко по-късно какво са искали да кажат или бързо се ориентират, ако им се припомни какво е било обсъждано“, казва д-р, невролог Джеймс Леверенц. „Когато пациентите ми се оплакват от увреждане на паметта, аз ги питам дали могат да си спомнят, ако им бъде дадена подсказка. Обикновено казват да, тогава веднага разбирам какъв е залогът. Но ако говорим за деменция, ситуацията е толкова лоша, че човек просто се губи в обикновения живот.“

 

Ориентация във времето

Друг често срещан симптом е дезориентацията, възприятието за време. За човек с болестта на Алцхаймер 5 минути могат да се почувстват като 5 часа и обратното.

 

„Един съпруг може да си помисли, че съпругата му не е била у дома от седмици, въпреки че е напуснала къщата преди 2 минути“, казва неврологът, съавтор на Плана за действие на Алцхаймер: Ръководство за семейството, Лиза Гвитер. – Или, че не е виждал внука си от 5 години, въпреки че го е посетил предния ден.

Следене на разговора

Лекарите наричат ​​това „проблем с коктейлното парти“. За здрав човек няма да е трудно да общува в компания, но ако става все по-трудно да се хване нишката на разговор в шумна среда, това също може да е симптом на Алцхаймер.

 

Памет

Загубата на памет – особено ако не реагирате на сигнали – е ясен знак за болестта на Алцхаймер.

 

„Сякаш събитието или дискусията никога не са се случвали“, казва д-р Леверенц. – Човек забравя нещо няколко пъти и не може да си припомни събитие или някаква друга конкретна информация.

981

Similar Posts