Във форма Здраве

Топ 5 на заболяванията, които увеличават риска от инсулт

Риск от инсулт

Инсултът е една от водещите причини за смърт и инвалидност в света. В същото време, според някои данни, повече от 80 процента от случаите могат да бъдат предотвратени, ако сме наясно рисковете. Някои заболявания ги увеличават многократно.

Има рискове, на които не можем да повлияем по никакъв начин – те се наричат ​​неконтролируеми. При инсулт те включват наследственост и възраст.

Според невролозите, при жените има повече фактори, които могат да увеличат риска от съдов инцидент. Жените са по-склонни да развият системен лупус еритематозус и да страдат от мигрена с аура, което също повишава риска.

Но има и контролируеми рискови фактори – и тук е в наша власт да променим нещата. Този списък включва тютюнопушене, алкохолна зависимост, заседнал начин на живот и т.н.

5 заболявания, които лесно могат да причинят инсулт

Хипертония

Според епидемиологични проучвания, почти всеки втори човек, страдащ от високо кръвно налягане, не знае за това. И затова не провежда лечение. Защото хипертонията, като правило, няма характерни симптоми. В същото време почти половината от всички инсулти се случват именно заради високо кръвно.

Високото кръвно налягане натоварва всички кръвоносни съдове, включително тези, които водят до мозъка. Постоянният допълнителен стрес уврежда съдовете, което ги прави по-твърди и по-тесни. А в някои случаи може да доведе до това, че отслабналият съд просто се пръсне вътре в мозъка, причинявайки хеморагичен инсулт, обяснява неврологът.

Идеалното кръвно налягане е между 90/60 mmHg и 120/80 mm Hg. При захарен диабет кръвното налягане не трябва да надвишава 130/80 mm Hg.

Измервайте кръвното си налягане два пъти на ден, в идеалния случай сутрин и вечер. Правете по две измервания всеки път с интервал от една минута. В рамките на 7 дни запишете показателите в дневника за налягане, така че по-късно, ако е необходимо, да го покажете на лекаря. Ако кръвното ви налягане е постоянно над 140/90 mm Hg лекарят ще ви препоръча да направите промени в начина си на живот (да коригирате диетата си, отслабнете, спрете да пушите и т.н.). При висок риск от инсулт, освен промяна в начина на живот, ще са необходими лекарства за намаляване на налягането, твърдят невролозите.

Атеросклероза

Това е възпалително заболяване на стените на артериите, при което съдовете се запушват с мастни натрупвания – така наречените плаки, причиняващи удебеляване и стесняване на лумена на артериите. В резултат на това се увеличава рискът от образуване на кръвни съсиреци, които в бъдеще могат да блокират притока на кръв към мозъка и да причинят исхемичен инсулт.

За основен „ускорител“ на развитието на атеросклероза, както знаете, се счита за високият холестерол. Както обясняват невролозите, повечето холестерол се произвежда от черния дроб. „Лошият“ холестерол ( липопротеин с ниска плътност ) пренася холестерола от черния дроб до клетките, които се нуждаят от него. Ако има твърде много от него, той може да се натрупа в стените на артериите. „Добрият“ холестерол ( липопротеин с висока плътност) пренася лошия холестерол от клетките обратно в черния дроб, където се разгражда или изхвърля от тялото.

За диагностициране на високи нива на холестерол се използват не само показатели за нивата на общия холестерол, но и липиден профил – този кръвен тест показва еднакви LDL и HDL. Можете също така да направите ултразвук на съдовете на шията – ако се открият плаки в тях, вероятно ги има и в други съдове. Между другото, основната индикация за извършване на ултразвук на съдовете на шията е точно скринингът за атеросклероза, а не главоболие или световъртеж. Получените ехографски резултати нямат нищо общо с тези състояния, казват лекарите.

Предсърдно мъждене

Това е най-често срещаният вид аритмия  – нарушения на сърдечния ритъм.

Предсърдното мъждене увеличава риска от инсулт 5 пъти. При такава аритмия горните камери на сърцето (предсърдията) се свиват произволно и понякога толкова бързо, че сърдечният мускул не може да се отпусне правилно между съкращенията и може да се образува съсирек (тромб) в останалата кръв, която след това навлиза в кръвоносните съдове.

Ето три симптома, които могат да предполагат предсърдно мъждене:

  • Сърцебиене или усещане за прекъсване на работата на сърцето
  • Световъртеж
  • Диспнея

По-често за диагностика на предсърдното мъждене се използва ЕКГ или 24-часово ЕКГ мониториране. Можете също така да откриете аритмия сами, като използвате пулса на китката си. Неравномерният сърдечен ритъм се усеща дори с пръсти.

Диабет

Човек с това хронично заболяване е около два пъти по-вероятно да получи инсулт в сравнение с връстниците си без диабет.Факт е, че високото ниво на захар в кръвта уврежда съдовете, което ги прави твърди и допринася за развитието на атеросклероза. Освен това ситуацията може да се развие по добре познат модел – натрупване на мастни отлагания в съдовете, образуване на кръвен съсирек, инсулт.

Диабет тип 2 може да остане незабелязан с години от някои. Ето 6 ключови симптома, за които трябва да внимавате:

  • Жажда
  • Често уриниране
  • Повишена умора
  • Понякога загуба на тегло
  • Бавно зарастване на порязвания и рани
  • Намаляване на зрителната острота

Диабетът се диагностицира чрез изследване на урината и кръвни изследвания – за нива на глюкоза и за гликиран хемоглобин ( показва нивото на глюкозата в кръвта през последните 2-3 месеца ). Има и тест за глюкозен толеранс – той показва нивото на захарта в кръвта преди и след изпиване на подсладена напитка, казва лекарят.

Мигрена с аура

Това е един от основните рискови фактори за инсулт. При страдащи от мигрена с аура (и това е около 30% от всички мигрени) рискът от получаване на исхемичен инсулт е два пъти по-висок.

Как се проявява мигрена с аура?

Пристъпите на такава мигрена обикновено започват с „аура“, състояща се от един или повече симптоми – развиват се в рамките на 5 минути и продължават по-малко от час, след което започва главоболието.

Най-честата аура е зрителната (човек може да забележи мигащи светлини в очите, зигзаг, искри или петна), има и по-редки видове аура – сензорни и говорни нарушения.

Понякога симптомите на мигрена могат да имитират инсулт, но причините за симптомите са различни. Инсултът възниква поради нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, а мигрената се дължи на проблеми с работата на тригеминалния нерв, кръвоносните съдове и освободените невротрансмитери. Дори има отделен термин „мигренозен инсулт“ – означава исхемичен инсулт, дължащ се на кръвен съсирек, който се получава по време на мигрена, казват специалистите.

905

Similar Posts