Морковът е изключително здравословен кореноплод, щедър източник на витамини и микроелементи, има терапевтични и профилактични свойства срещу сърдечно-съдови и ракови заболявания.
Морковите съдържат 87% вода. Останалата част обаче е изключително ценна. Каротинът, превърнат в мастноразтворим витамин А и фитонциди, неутрализира възпалителните процеси в организма. Освен това, морковите съдържат много витамин С, желязо, тиамин, калций, магнезий и фосфор. Както и сяра, глюкоза, фруктоза, аминокиселини и полиненаситени мастни киселини.
Как цялото това богатство влияе върху здравето на човека и по-специално върху неговата сърдечно-съдова система и предразположеност към рак, обясняват учените от Стамфордския университет. По време на експеримента са участвали 60 обективно здрави доброволци на възраст от 18 до 45 години. Всички участници бяха разделени на три експериментални и една контролна групи.
В първата група хората яли млади моркови (100 грама – поне три порции на седмица). На втората група били давани мултивитаминни добавки, съдържащи бета-каротин, а на третата – и двете. Четвъртата (контролна) група се задоволила с резенчета ябълка.
Преди и след експеримента всеки участник се подлагал на оценка на нивото на каротеноиди в кожата си. Каротеноидите са фитонутриентите, отговорни за червения, оранжевия и жълтия цвят на много плодове и зеленчуци.
Високата им концентрация в организма предполага активна консумация на ярки растителни храни. Това от своя страна повишава антиоксидантната защита, намалявайки риска от сърдечни заболявания и някои видове рак. Освен това, каротеноидите подобряват здравето на кожата и укрепват имунната система.
Анализът на данните показа, че три порции моркови на седмица като междинни закуски са достатъчни, за да увеличат значително нивата на каротеноиди в кожата. Комбинацията от моркови с мултивитаминен комплекс значително повишава ефекта на фитонутриентите, съобщава Health News.
25