Любопитно

Убийствен маникюр: Какво не знаем за ултравиолетовите лампи за сушене на лак – резултати от проучване

Ултравиолетови лампи за сушене на лак

Проучване установи, че ултравиолетовите лампи за сушене на лак за нокти могат да причинят клетъчна смърт.

 

Изследването на екип от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего установи, че UV лампите, използвани по време на маникюр за изсушаване на лак за нокти, могат да увредят ДНК и да причинят клетъчна смърт.

 

Ултравиолетовият спектър на уредите, използвани в маникюра за изсушаване на лак, е различен от ултравиолетовия, използван в солариумите. Ако солариумите използват радиация от 280-400 нанометра, тогава в сушилните за нокти е 340-395 нанометра, този спектър е необходим за полимеризацията на химикалите, използвани в гела за маникюр.

 

Проучването разглежда три вида клетки: кератиноцити от човешка кожа на възрастен човек, фибробласти на препуциума на човек и фибробласти на миши ембриони. Оказа се, че в резултат на един 20-минутен сеанс на ултравиолетово облъчване от сушилни лампи 20-30% от клетките умират. И ако проведете такива три сесии подред, това може да причини некроза на 65-70% от клетките.

 

В допълнение към клетъчната смърт е установено, че радиацията засяга ДНК. Ултравиолетовата лампа за сушене причинява увреждане на митохондриите и ДНК в клетките, което води до мутации, наблюдавани при различни заболявания като рак на кожата. Изследователите отбелязват, че дори с времето някои увреждания на ДНК не могат да бъдат поправени.

1454

Similar Posts