Във форма Здраве

Учени посочиха ползите за здравето от канелата

Канела ползи

Канелата се добива от кората на различни видове канелени дървета. Използва се като подправка и лекарство от хиляди години и е ароматна и универсална съставка в различни ястия.

 

Тя може да понижи нивата на кръвната захар и холестерола и да намали възпалението, но консумацията на големи дози от подправката може да има неблагоприятни последици за здравето.

 

Какво прави канелата за тялото?

Канелата съдържа съединение, наречено канелен малдехид, което придава нейния вкус и е отчасти отговорно за различните й ползи за здравето и противовъзпалителни ефекти.

 

Кората на канелата съдържа и други биоактивни съединения като катехини и процианидини, които са подгрупа на флавоноидите и могат да имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

 

Помага за контролиране нивата на кръвната захар

 

В проучването участниците с преддиабет са приемали три дневни дози от 500 милиграма (mg) (една трета от чаена лъжичка) канела в продължение на 12 седмици. Изследователите установяват, че бързите плазмени нива на глюкоза и глюкозният толеранс се подобряват при хора с преддиабет през този период.

 

Има кардиопротективен ефект

 

Някои изследвания показват, че съединенията, открити в канелата, могат да предпазят сърцето. Изследователите са изследвали ефектите от оралния прием на канела върху хора с метаболитен синдром.

 

Участниците, които са приемали добавка с канела, са имали значително намаление на теглото, коремните мазнини, общия холестерол, триглицеридите, холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL) и кръвното налягане в сравнение с плацебо.

 

Други потенциални ползи от канелата

 

Лабораторни изследвания показват, че канелата има антибактериални свойства и може да помогне за намаляване на броя на някои видове бактерии, които могат да причинят заболявания и да развалят храната и козметиката.

 

Експертите смятат, че канелата може да има невропротективен ефект. Проучвания в епруветка и животни показват, че свойствата на екстрактите от канела могат потенциално да потиснат и предотвратят основните фактори, които допринасят за развитието на болестта на Алцхаймер.

 

Колко канела на ден можете да ядете?

Канелата обикновено се използва в малки количества. Въпреки че е богат на някои микроелементи като калций, магнезий, фосфор и калий, те няма да допринесат значително за ежедневните ви хранителни нужди.

 

Една чаена лъжичка канела, равна на 2,6 g, съдържа следните хранителни вещества:

 

Калории: 6

Грамове мазнини: 0

Въглехидрати: 2гр

фибри: 1 гр

Натрий: 0,26 mg

Захар: 0 гр

Белтъчини: 0.1

Калций: 26,1 mg

Желязо: 0,21 mg

Магнезий: 1,56 мг

Фосфор: 1,66 mg

Калий: 11,2 mg

Витамин А: 0,39 мкг

 

Кой не трябва да яде канела?

Канелата касия съдържа химикала кумарин, който може да увреди черния дроб. Дългосрочната употреба на касия канела може да причини проблеми, особено при хора със свръхчувствителност, като тези с чернодробно заболяване.

 

Канелата може също да взаимодейства с определени лекарства, като статини, които понижават холестерола, и перорални лекарства, използвани за лечение на диабет. Ако сте бременна или кърмите, консумацията на умерено количество канела обикновено е добре, но малко се знае за безопасността на канелата в големи дози.

 

Алергията към подправката е рядкост, но ако подозирате, че сте алергични към канела, избягвайте всички храни, които я съдържат.

66

Similar Posts