Лайфстайл Любопитно

Учените обясниха мигновеното преминаване на целия живот пред очите преди смъртта

Преминаване на целия живот пред очите преди смъртта

Митът получи определена научна обосновка.

Разпространената легенда, че преди смъртта целият живот на човек минава пред очите му, получи известно научно обяснение. Авторите на изследване, публикувано в медицинското списание NEUROSCIENCE, регистрират скок на гама-вълнова хиперактивност в човешкия мозък в последните минути от живота. Досега това е установено само при гризачи.

 

Общоприето е, че по време на сърдечен арест мозъкът става нискоактивен, тоест не показва признаците на живот, които отговарят за нашето съзнание. Неотдавнашни експерименти върху животни обаче показват нещо съвсем различно: по време на спиране на сърцето и дишането те започват скок във функционалната активност на мозъка.

 

Функцията на мозъка по време на сърдечен арест е слабо разбрана. Докато загубата на явно съзнание е неизменно свързана със сърдечен арест, не е ясно дали пациентите могат да бъдат латентно в съзнание по време на процеса на умиране. И въпреки това почти всеки е чувал историите на хора, преживели състоянието на клинична смърт, които са описали ярки картини от предполагаемия отвъден живот или са преживели целия си живот за няколко секунди.

 

Учените потвърждават, че така наречените преживявания близо до смъртта, съдейки по описанието на оцелелите, са много ярки, „по-реални от реалността“, описани са при 10-20% от хората, преживели сърдечен арест. Те са характерни за хора от различен културен и религиозен произход. Най-често тези епизоди се случват по време на клинична смърт.

 

Учените отбелязват, че подобни описания представляват биологичен парадокс, който предизвиква фундаменталното ни разбиране за умиращия мозък, който според общоприетата мъдрост вече не функционира в такива условия. Данните на тези хора, разбира се, са субективни, невъзможно е да бъдат измерени и досега тези истории на пациенти, преживели сърдечен арест, са мистерия.

 

Един от маркерите на съзнанието са т. нар. високочестотни трептения, като тяхното увеличение преди е било регистрирано при пациенти, умиращи от критични заболявания.

Експериментите с животни показват същите резултати: внезапно спиране на сърдечната дейност или остра асфиксия (задушаване) стимулират високо ниво на мозъчна гама активност.

Все още обаче не са провеждани проучвания, които да отчитат промени в мозъчните неврони при умиращи хора, които биха могли да обяснят субективните усещания, съобщавани от оцелелите след смъртта. Това изследване е първото.

 

И така, учените са изследвали невронната активност на мозъка при умиращи пациенти преди и след спирането на механичната вентилация в невроинтензивното отделение на болницата на Университета в Мичиган.

Пациентите са починали по време на ЕЕГ мониториране поради сърдечен арест и масивен мозъчен кръвоизлив. И четиримата пациенти са били в кома в началото без признаци на волево поведение или каквото и да е явно съзнание през последните 24 часа от живота. Поради лошата неврологична прогноза и със съгласието на членовете на семейството на пациентите, животоподдържането е прекратено и при четиримата пациенти в кома.

 

В резултат на това учените установиха, че когато вентилационната поддръжка е спряна, започва глобален скок в невронната гама активност при някои пациенти на прага на смъртта.

Научно казано, регистрирано е „изразено повишаване на осцилаторната активност в задната гореща зона на мозъка“. Между другото, същата активност в мозъка се наблюдава при здрави хора по време на будност и сънища, както и при пациенти с припадъци по време на зрителни халюцинации, например при епилепсия.

 

„Важно е, че пациентите показаха изблици на функционална активност в няколко честотни ленти в задната кортикална „гореща зона“, област, смятана за критична за обработката на съзнанието. Тази гама активност се стимулира от глобална хипоксия (кислородно гладуване) и се увеличава с влошаване на сърдечното състояние на умиращите пациенти.

 

Тези данни показват, че избликът на гама активност, наблюдаван при животински модели на сърдечен арест, може да се наблюдава и при индивиди в процес на умиране “, отбелязват авторите на работата.

 

Какво вижда и чувства човек през това време все още не е ясно, но изследването поставя основата за по-нататъшно изследване на скритото съзнание по време на сърдечен арест. Те също така посочват необходимостта от преоценка на ролята на мозъка по време на сърдечен арест.

 

Оказва се, че човешкият мозък може да бъде активен по време на сърдечен арест, отбелязват учените. И все пак, въпреки че подчертаното активиране на задната „гореща зона“ в умиращия мозък показва повишена обработка на съзнанието при тези пациенти, то не го доказва.

 

Има и друго обяснение за „мигновеното преминаване на целия живот пред очите ни“, коментират учените. През 2013 г. невролози откриха невероятна мозъчна активност при плъхове в рамките на 30 секунди след сърдечен арест, а сега те са достигнали и до хората.

 

При анализиране на сигнали в периода между последния измерим сърдечен ритъм и прекратяването на мозъчната дейност било обърнато внимание на изблици на невронна активност под формата на високочестотни гама вълни, които продължиха след спиране на сърцето. Феноменът е наблюдаван само в два от четирите случая.

 

Взривът на гама активност е както локален, в рамките на темпоро-париетално-окципиталните (TPO) връзки, така и глобален – между TPO зоните и префронталните области. В по-ранни проучвания подобна дейност се свързва с активно припомняне, интензивно изучаване или ярки сънища. Доколко откритието е значимо, ще покажат допълнителни изследвания.

386

Similar Posts