Във форма Майчинство

Упражнения за укрепване на краката на бебето

Укрепване на краката на бебето

Физическата активност е едно от средствата за придобиване или поддържане на здравословни навици. Занятията с детето у дома могат да стимулират активността и комуникацията. Няма нужда да планирате деня и часа – упражненията за укрепване на краката на детето могат да бъдат включени в дневния график по всяко едно време.

 

Отчитането на биологичното развитие на бебето е от първостепенно значение в този въпрос. Не бива да го насилвате в пози и движения, които то все още не може да прави само. Всяко действие, което трябва да се направи, винаги трябва да се основава на това, което вече е постигнало.

 

Упражнения, съобразени с постиженията на детето

Способността на детето да учи и координира движенията, а след това и да ги усложнява, се подобрява с времето. Първо се научава да се движи и контролира частите на тялото си с елементарни движения. По-късно успява да задържи обекта и след това да го манипулира с повече сръчност. После може да седи, а след това – да се задържа изправено и накрая да ходи без чужда помощ.

 

Упражнения за укрепване на краката на малкото дете

 

Упражнение 1 – за първите месеци от живота на бебето

Единият вариант е да се възползвате от времето, което отделяте за смяна на памперси или дрехи, докато бебето лежи по гръб. Внимателно вземете краката от глезените и започнете да ги движите във всички посоки. Свивайте и изпъвайте краката си.

Винаги помнете, че възможностите на ставите не са неограничени и всички движения трябва да се извършват бавно, за да се усети контакт с детето.

 

Упражнение 2 – когато бебето може вече да седи само

Поставете любимата му играчка върху мека повърхност пред него. Детето трябва да протегне ръка към нея. Ако е необходимо, можете да помогнете да заемете позиция на четири крака, ако все още не може да пълзи. Ако е придобило това умение, стимулацията ще е още по-голяма.

Важно е пространството да не е претрупано, да има ясна визуална информация. В противен случай многото стимули ще го объркат.

 

Упражнение 3 – когато бебето вече може да се изправя

На ниско столче или маса, до които бебето има достъп, поставете играчка, която привлича вниманието му. Тя ще го насърчи да стане. След като детето стане, поставете играчката на пода до него, за да може да се наведе и да я изследва.

Можете също така да му предложите да издърпа стол или друг лек предмет, който да го подкрепя в първите му стъпки.

 

Упражнение 4 – при първите стъпки на детето

Поставете два стола на няколко сантиметра един от друг и помогнете на детето си да се изправи, като се хванете за един от тях. Поставете любимия предмет на вашето бебе на друг стол. В началото ще трябва да бъде предложена помощ от възрастен, за да му се осигури безопасност и спокойствие, докато прави плахи стъпки, за да стигне до друг стол и да вземе играчката. По-късно детето ще може да прави това самостоятелно.

 

Упражнение 5 – водни дейности

Къпането е подходящо време за водни упражнения. През първите месеци от живота е важно да държите бебето така, че водата да не е над нивото на подмишниците. Още от първите седмици от живота му можете да провеждате леки масажни сесии направо във водата. Ако детето изпитва дискомфорт, по-добре е да спрете манипулацията и да опитате следващия път.

 

Упражненията за укрепване на краката на детето се прилагат най-добре в играта. Това осигурява приятен стимул и насърчава бебето да участва активно в дейността. Ползите от такива дейности се крият не само във физическите им аспекти, но и в подобряването на емоционалното и когнитивното развитие на детето.

25

Similar Posts