Силата на вярата

Успение Богородично: Какво не бива да забравяме и за какво да се помолим на Божията майка

Успение Богородично

Успение Богородично е един от 12 -те най-важни празници в църковната година. На този ден се е случило нещо много тъжно – Богородица е напуснала земния живот и е навлязла във вечния…

Какво не бива да забравяме на този християнски празник?

Нека си припомним – Богородица е истински пример за смирение, милост, послушание, любов, майчина безкористност.

Нека следваме във всичко Майката на нашия Господ и избягваме пагубните чувства като омраза, отмъщение, осъждане и кавги през целия си живот.

Нека да не се предаваме при болест; да устояваме на всички изкушения, да не се отчайваме, каквото и да се случи в жизнения ни път…

И нека не забравяме, че пред нас стои една заключена врата, която, независимо дали ни харесва или не, все някога ще трябва да отворим. Това е вратата на смъртта.

И само Бог знае какво ни очаква. Но ако следваме чистия живот, то със сигурност ще получим Негово застъпничество в смъртния си час и така ще излезем от прага на нашия живот с надежда и мир в душата си.

Успение Богородично

Плащеница от гроба на Божията майка

За какво да се помолим на Божията майка в този свят ден?

Молитвата за християнин по всяко време и ден винаги е силна утеха, защита и помощ. И на такива големи празници като Успение Богородично, силата на молитвеното слово е още по -голяма.

Затова на Успение Богородично можете да попитате Божията майка за най-важните неща в живота си.

Можете да поискаме всичко, но трябва да сме максимално искрени и всяка една дума да излиза от дълбините на душата ни.

Духовниците ни учат, че в деня на Успение Богородично можем да отправим молитви за всичко, което душата ни иска и да се помолим за утеха за всичките ни болки – било то физически или душевни.

Но е много важно да го направим с чисто сърце.  

Ето една кратка, но много силна молитва, подходяща за този празник:

Това е най -простият и най -разпространен вариант на молитвата към Божията майка:

„Дево Мария, радвай се, благословена Мария, Господ е с теб; благословена си ти в жените и благословен е плодът на утробата ти, сякаш си родила Спасителя на душите ни.“

Можем да се помолим и със собствени думи

Преди това, обаче, разкажете на Божията майка за тревогите на душата си, а след това я помолете всичко да се получи по най-добрия начин за вас и да имате сили да преживеете всички изпитания, които Съдбата подготвя за вас.

Най-честите молби, отправени към Богородица са:

  • Откриването на любим човек;
  • Изграждане на топли отношения между съпрузите;
  • Зачеване и раждане на здраво дете;

Нека се помолим и за децата си – Господ да им покаже правилния път в този живот.

Успение на Пресвета Богородица е един от най-важните християнски празници, затова в никакъв случай не го пренебрегвайте. Ако не можете да отидете на църква, можете да се молите и у дома.

1606

Similar Posts