Новини и анализи

Уволниха жена от работа заради кривите й зъби

Уволниха жена от работа заради кривите й зъби

Жертвата заведе дело и спечели.

В Белгия 35-годишна жена беше уволнена в първия си работен ден. Работодателите не харесали зъбите й, пише Express.co.uk .

35-годишната белгийка Жюстин страда от наследствено заболяване, поради което зъбите й са склонни да се изкривяват. През август 2020 г., по време на пандемията, тя започнала работа в застрахователна компания. Първия ден колега й предложил кафе, след което на Джъстин било наредено да напусне

„Една колежка ми предложи чаша кафе и аз приех. Свалих си маската и тя видя счупените ми зъби. Обясних й, че това е в резултат на наследствено заболяване и планираната операция се отлага. Тя не каза нищо, но когато се върнах след обедната почивка, ме извикаха и ми казаха, че е по-добре да си намеря друга работа. Трябваше да подпиша документ, в който се посочва, че съм съгласна с уволнението. Самочувствието ми пострада значително. “, разказва жената.

Уволнената служителка на застрахователна компания съди работодателя си. По време на процеса работодателят завил, че Джъстин е трябвало да разкрие зъбното си заболяване, преди да приеме поста. Адвокатите, представляващи работодателя, също твърдят, че Джъстин е била агресивна.

Белгийският закон предвижда, че работодателите не могат да уволняват работници въз основа на техния външен вид или увреждане.

Съдиите присъдиха на Джъстин шестмесечна заплата като компенсация за материалните и морални щети, причинени от инцидента. Съдът постанови, че „аргументът, че служителка предизвиква негативна реакция от клиенти или колеги поради външния си вид, не може да се счита за легитимна причина за оправдаване на дискриминация“.

Снимката е илюстративна.

597

Вижте още:

Similar Posts