Във форма Здраве

Вълшебните свойства на червената детелина

свойства на червената детелина

Червената детелина ( Trifolium pratense L.) е растение от семейство Бобови. В Европа е често срещано, така че вероятно всеки знае външния му вид – особено хората, които вярват в мита за „щастливата детелина“. В света на медицината, диетологията и суплементацията се появява главно като средство за облекчаване на неприятни неразположения, свързани с менопаузата.

Червена детелина – състав

Съставът на биоактивните съединения на червената детелина е донякъде подобен на този на соята – и двете растения съдържат флавоноиди като генистеин, дайдзеин, биоханин А или формононетин. Разликата между тях е, че първите два флавоноида са доминиращи в соята, докато последните два са доминиращи в детелината. Именно в тези фитохимикали е признат потенциалът за борба със страничните ефекти на менопаузата.

Свойства на червената детелина

Ползите от червената детелина произтичат от нейните активни химични съставки, особено изофлавони, които са растителни химикали, които произвеждат естроген-подобни ефекти в тялото, точно имитиращи ефектите на естествения естроген на тялото. Докато излишният естроген, причинен от ендокринни смущения, е голям проблем за много хора днес, твърде малкото естроген също е проблематично. В допълнение към съединенията, наречени куместрол и флавоноиди, изофлавоноидите са основните активни вещества във фитоестрогените, които са свързани с по-здрави кости при по-възрастни хора и намален риск от рак на гърдата или простатата.

Действие на червената детелина

Историческите доклади за употребата на червена детелина се отнасят главно за външна употреба – за лечение на язви, изгаряния, дерматофити и дори за поддържане на очни заболявания.

Срещу пристъпи на кашлица

Когато фармакологията стана популярна, детелината започва да се използва под формата на чайове и тинктури, помагащи при треска, нефрит и пристъпи на кашлица. Дори се подозира, че цигарите с червена детелина могат да помогнат при лечението на астма. В момента действието на червената детелина се използва в най-голяма степен като средство в борбата срещу симптомите на менопаузата, например, горещи вълни и изпотяване.

Намалява риска от остеопороза след менопауза

Изследванията показват, че червената детелина намалява риска от остеопороза, особено при жени след менопауза , които са изложени на най-висок риск от фрактури и загуба на кост (това е така, защото естрогенът играе важна роля в минерализацията на костите). Проучвания показват, че добавките с изофлавони помагат за значително подобряване на минералното съдържание на костите, механичната здравина на тибията и теглото и плътността на бедрената кост.

Астма и бронхит

Червената детелина се използва и за профилактика и лечение на респираторни заболявания като астма и бронхит . Има естествен пречистващ ефект, намалява безпокойството и дискомфорта по време на заболяване. Освен това помага за намаляване на бронхоспазмите и подобряване на качеството на съня.

Предотвратява образуването на кръвни съсиреци

Изофлавоноидите в детелината също могат да повишат „добрия“ холестерол и да предотвратят образуването на кръвни съсиреци. Тези съединения също така ефективно забавят симптомите на стареене на кожата и намаляват възпалението (псориазис, обрив, екзема). При възрастните хора червената детелина намалява ефектите от стареенето на кожата , причинени от липсата на естроген и може да помогне за стимулиране на производството на колаген.

За здрава коса и нокти

Доказано е също, че подобрява състоянието на космените фоликули, скалпа и ноктите.

Според изследвания, четиринадесетседмично лечение с екстракт от червена детелина, съдържащ 11% изофлавони (20 и 40 милиграма изофлавони на ден), спомага за организирането на епидермалните клетки, осигурява равномерна дебелина и редовна кератинизация, като влияе положително върху колагеновите влакна. Детелината също така осигурява по-добра хидратация и цялостно състояние на кожата.

Червена детелина – противопоказания

Тъй като доставката на фитоестрогени може да повлияе до известна степен на хормоналния баланс, не всеки трябва да ги използва. Например, мъже с патологични флуктуации на стероидните хормони, както и от тези с излишни телесни мазнини трябва да се въздържат от употребата й. Също така, поради естрогенния ефект на продуктите на основата на детелина, тя трябва да се избягва от бременни жени или хора, приемащи селективни модулатори на естрогенните рецептори. Употребата на флавоноиди от детелина може също да повлияе на метаболизма на някои лекарства чрез инхибиране на определени ензими на цитохром Р450.

Какви са страничните ефекти от употребата на червена детелина?

Поради колебанията в нивата на биоактивните съединения в растенията, както и колебанията в половите хормони при хората, понякога е трудно да се избере правилната доза за пациента. Страничните ефекти включват  чувствителност и болка в гърдите, подуване на шията и повишена активност на щитовидната жлеза, мигрена, главоболие и световъртеж, хипертония, обриви, метеоризъм и диария, болки в мускулите и ставите и при използване на по-високи дози, рефлукс, кървене от носа , повишено менструално кървене и инфекции на пикочните пътища.

Червена детелина при менопауза

Когато нивата на естроген спадат, особено по време на менопаузата, изофлавоните могат положително да намалят симптомите, свързани със загубата на естроген, като горещи вълни, проблеми със съня, наддаване на тегло, загуба на костна маса, костни фрактури или остеопороза, сърдечно-съдови проблеми и възпаление на ставите.

Чай от червена детелина

На пазара има различни видове чайове с добавка на екстракт от червена детелина. Една супена лъжица сушени плодове се заливат с вряла вода и се оставят да се запари за около 15 минути – така приготвената запарка се пие до 3 пъти на ден. Положителните ефекти, например намаляване на симптомите на менопаузата, могат да се очакват след няколко седмици употреба.

58

Similar Posts