Във форма Здраве Психология

Вашето тяло крещи: 6 знака, че пренебрегвате истинските си желания

знаци че пренебрегвате истинските си желания

Ако човек е болен през цялото време и чувства срив, а лекарите вдигат рамене, защото тестовете са нормални, струва си да потърсите емоционалните причини за това състояние.

Можете да измислите много обяснения за неразположението: настинка, умора, недоспиване т.н. Някой отписва неразположението на природни бедствия, друг е сигурен, че просто остарява. Но повечето хора, според психолозите, губят от поглед друг много важен фактор.

 

6 знака, че пренебрегвате истинските си желания

„Ако човек не е в състояние да преследва заветните си цели, да следва „зова на сърцето“, той изпитва емоционален стрес“, обяснява д-р Крис Гилбърт, лекар по интегративна и холистична медицина. „И това от своя страна може да причини физически симптоми на заболяване.“

 

Прост пример: родителите искат дъщеря им да се омъжи и да си намери работа близо до дома. Тя обаче мечтае да пътува и да може да работи във всяка точка на света.

Момичето има любим мъж, който изглежда одобрява нейните планове. Женят се и планират да заминат в чужбина. Но внезапно на новосъздадения съпруг се предлага повишение от обещаващо кариерно израстване. И той, заедно с тъста и тъщата си, убеждава младата си съпруга да остане в родния си град за няколко години.

 

Как трябва да се чувства тя? От една страна, не изглежда нещо кой знае какво. Просто трябва да е търпелива, докато съпругът се докаже в своята „идеална“ работа. Да е добра съпруга.

Но изведнъж младата жена започва да сънува кошмари. Всяка нощ.

Месец по-късно температурата й се повишава и се задържа без причина.

Скоро тя напуска съпруга си и зарязвайки всичко, отива като доброволец някъде на края на света. През следващите 5 години тя обикаля света и признава, че никога не се е чувствала толкова здрава.

 

Крис Гибърт подчертава: лекари и учени повече от веднъж са описвали свои изследвания по соматизация – физически симптоми без причина, като механизъм за психологическа защита на човек.

 

Емоционалният дисбаланс и стресът пряко засягат здравето

Правят го пряко – чрез автономни и невроендокринни реакции и косвено – чрез поведенчески промени като хранителни разстройства.

Други проучвания пък откриват връзка между стоическата идеология на хората, които се опитват да не изразяват емоциите си и тяхното благополучие.

Според експерти, има типични реакции на тялото към емоционална борба със себе си и своите желания.

 

Тялото вече дори не намеква: то просто крещи, че е време да обичате себе си, а не да се адаптирате към другите.

 

Чести инфекции

Тормозят ли ви нон стоп настинки, грип, възпаление на средното ухо, ларингит и други „възпаления“, дори ако никой не киха или кашля наблизо? В същото време тестовете са в нормалните граници, но гърлото ви боли и носът ви тече. Въпросът е, че хроничният стрес стимулира повишено отделяне на кортизол, което отслабва имунната система.

 

Мускулни спазми и болка

Не сте се пренапрегнали, не сте носили тежки неща и не можете да разберете защо всичко ви боли, сякаш вчера сте били прегазени. Възможна причина е повишената секреция на адреналин, причинена от стрес. Проучване, публикувано в Journal of Physiology, доказа, че адреналинът кара мускулите на човек да се свиват по-често несъзнателно. Оттук и болката „изневиделица“.

 

Загуба на енергия

Летаргията и слабостта, ако няма други заболявания, също могат да бъдат признаци на стрес. Тялото използва твърде много сила, за да потисне вашите емоционални желания. Следователно, не остава енергия за живот.

 

Депресия и тревожност

Не сте доволни от живота си и постоянно се чувствате депресирани, въпреки че външно няма причина за безпокойство. Това е несъзнателната тъга и гняв, че сте се отказали от целите си и че не можете да станете това, което наистина искате да бъдете.

 

Лакомия и твърде много алкохол

Ядете твърде много и често и диетата ви не може да се нарече здравословна, в живота ви има достатъчно алкохол. Всичко това ви кара да се чувствате по-добре, но не за дълго. И с течение на времето ще имате нужда от все повече и повече „допинг“.

 

Болка в корема

Стомахът се свива от страх дори когато всичко е наред? Ако имате постоянен дискомфорт и напрежение, тогава това, което се нарича „стомашни спазми“, може да е знак, че блокирате вътрешния си глас и отказвате да го слушате.

 

„Да осъзнаваш какво се случва в тялото ти е първата и най-важна стъпка“, казва Крис Гилбърт. – Но ако искаш да продължиш напред, трябва да претеглиш плюсовете и минусите.

 

Никой не обещава, че постигането на целите ще върви гладко и без стрес. И няма гаранция, че ще останете доволни от резултата.

Но поне ще се почувствате по-пълноценни, защото сте сбъднали съкровената си мечта. В крайна сметка решението е ваше.

571

Similar Posts