Във форма Здраве

Влюбете се, за да сте здрави: Любовта лекува много заболявания, някои от тях дори доста сериозни

любовта лекува много заболявания

На физиологично ниво романтичната любов е сложен набор от хормонални реакции, които мозъкът дирижира като своеобразен оркестър, твърдят учените.

Също така интимността, страстта и ангажираността осигуряват собствен набор от хормони и невротрансмитери. Тези вещества засягат не само психическото, но и физическото здраве на влюбения човек.

Оказва се, че любовта е едно от най-мощните лекарства. Нека видим как романтичната любов влияе на физическото здраве.`               ,

Любовта облекчава болката

Влюбените жени, които имат връзка от шест или повече месеца, понасят по-лесно болката, ако погледнат снимка на любимия си.

Още нещо много интересно е, че когато партньорът им ги държал за ръка, усещането за болка не намалявало така драстично, както това се случва с гледането на снимката му. Авторите на изследването били на мнение, че тъй като не всички партньори в действителност са наясно как да осигурят нужната психическа подкрепа на половинката си, явно въображението на жените вършело по-добра работа.

В по-късно проучване се установило защо става така. Ядрено-магнитен резонанс е записал, че когато влюбеният гледа снимка на обекта на своята любов, в мозъка му се активират специални зони, които облекчават болката. Така че, това не е просто предположение, а обективна неврологична реалност.

Любовта поддържа жизнеността на мозъка

Медицинските проучвания са установили, че в кръвта на влюбените нивото на невротрофините, протеини, които се грижат за невроните, е по-високо, отколкото при невлюбените хора.

Освен това, колкото по-силна е любовта, толкова по-високо е нивото на тези невротрофини.

Тоест, влюбването подобрява здравето на мозъка, предполагат учените, макар и все още да не могат да бъдат напълно сигурни.

Любовта действа като антивирусно лекарство

Любовта активира един от компонентите на антивирусната защита при жените. Учените са открили, че при влюбените жени се активират гени, които са отговорни за първия тип интерферонова реакция. Този механизъм е отговорен за вродената антивирусна защита. Разбира се, ще са необходими повече изследвания, за да се потвърди, че влюбването предпазва от вирусна инфекция, но и доказаното до този момент никак не е за подценяване.

Любовта лекува затлъстяване

Съществуват четири етапа на затлъстяване, в зависимост от излишъка от идеалното телесно тегло. Според диетолозите, затлъстяването от първа и втора степен (излишък до 40%) се лекува успешно чрез диетични ограничения. А влюбеността ви помага да се преборите с желанието си за храна.

Когато окситоцинът не се произвежда в достатъчно количество, настроението се понижава. В такъв момент искате да хапнете нещо сладко или скорбялно. Бързите въглехидрати са най-лесният начин да задоволите този глад. Ако щастието не идва от поничка, а от любимия човек, обаче, тогава човек започва да отслабва. Той просто не се нуждае от никакви сладкиши, за да се чувства щастлив.

Любовта лекува простатит

Съвременната медицина нарича тази болест възпалителни лезии на простатната жлеза. Простатитът е едно от най-често срещаните мъжки заболявания. Засяга по-често хората над 30 години, въпреки че понякога се среща и при млади хора.

Андролози твърдят, че понякога това заболяване може да бъде напълно излекувано, като условието е човек да влюби дълбоко. Защото една от възможните причини за простатит е стагнацията в мъжките репродуктивни органи. Те могат да бъдат причинени от липса на достатъчно ceкc. Любовта стимулира мъжа да прави повече ceкcуални контакти и да подобрява репродуктивното си здраве.

Когато човек се влюби, той предизвиква хормонална буря в тялото си. Стига състояние на повишено блаженство, което е свързано с хормоните допамин и серотонин. Освен това природата е така заложена, че самата любов стимулира човека да се размножава. Всичко това допълнително провокира подобряване на копулаторната функция.

Колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-често любовта е гарант за качествен ceкcуален живот, уверяват лекарите. Защото с възрастта мъжът проявява по-сериозна селективност по отношение на жените. Дамата трябва да е специална, за да предизвика у него специалните емоции.

Любовта лекува депресия

Това е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Депресията се характеризира с лошо настроение и загуба на способността да се човек да се наслаждава на живота. Съществуват много видове депресия. Един от тях е така нареченият психогенен тип. Заболяването се характеризира с това, че балансът на хормоните на пациента е нормален, но той пак е с влошено настроение.

Типичен пример за този вид депресия е когато човек еуволнен от работа и се е обезсърчил. Лежи на дивана, плаче, губи вяра в себе си. Често тези състояния са придружени от повишен апетит или пълна липса на такъв. Психиатърът Виктор Хаников нарича любовта „отлично средство“ срещу такова депресивно състояние. Защото, когато човек е влюбен увеличава доверието си в света, каткто чувствителността му към всичко останало се повишава в пъти.

Ако психическата криза е от личен характер и негативните емоции следват загубата на ориентация в живота, тогава любовта е най-доброто лекарство. Тя помага на влюбения да разбере живота, дава му нови цели и насоки. Често сме свидетели на това превъплъщение – как един нещастен човек, след като се е влюб, постига голям успех и то за съвсем кратко време. Факт!

Защо се влюбваме и защо обичаме?

Учените предполагат, че еволюцията ни е научила да се влюбваме. Чувствата, които са в основата на романтичната любов, помагат да се поддържат дългосрочни връзки и да се създадат стабилни двойки, където е по-лесно да се отглеждат деца.

Въпреки че романтичната любов често пъти ни кара да „излизаме извън кожата си“, , тя се оказва много полезна за здравето.

Изключение прави нещастната любов, разбира се. Влюбените, чиито чувства не са споделени, страдат толкова много, че могат да развият депресия. Нещо повече, някои от отхвърлените влюбени, на фона на депресия, дори получават инфаркти или инсулти.

Затова ние ви пожелаваме – обичайте и бъдете обичани, тоест, здрави!

517

Similar Posts