Изкуството в нас

Взрив на децибели: Ерата на рок музиката – начало, движение и модерност

Рок музиката е органично сливане на всички цветове на световната музика.

„ Това беше музика, която не само избяга, но и ограби банка по пътя. Беше музика с навити ръкави и разкопчана яка, тя се усмихна, вдигна шапката си за поздрав и открадна портфейла ти…“ Така в своя роман „Фатална музика“ Тери Пратчет пише за удивителния феномен на рок музиката.

 

И музикалните речници я определят като родово име за много области на съвременната музика, които съществуват от средата на 50-те години на миналия.

За начало на рок музиката се смята появата на жанра рокендрол, който абсорбира чертите на блуса, ритъм енд блуса, буги-вуги, джаза и кънтрито.

 

Можеш да го обичаш, може и да не го обичаш, да го усещаш с цялото си тяло и душа или изобщо да не го разбираш.

Тази музика поражда безкрайни спорове за това какво всъщност представлява и кои направления принадлежат към нея и кои не. Но как може да има ясни граници? И ако самата рок музика е родена от смесица от жанрове, тогава е малко вероятно да е възможно да се напъха в твърда рамка.

Deep PurpleDeep Purple

 

Рок музиката има наистина много голям брой посоки: от леки (рокендрол, поп рок, алтернативен рок) до тежки жанрове (метъл, пънк). Според съдържанието песните могат да бъдат леки и непринудени, лирични, философски, мрачни, депресивни, хумористични, сатирични.

 

От самото си създаване рок музиката органично поглъща всички цветове на световната музика – от фолк до класика. Всевъзможните опити за свързване с различни музикални течения доведоха до огромно разнообразие от жанрове.

 

Така сливането с академичната музика даде живот на арт рока (края на 60-те), с джаза – джаз-рока (края на 60-те – началото на 70-те), с латино музиката – латино рока (края на 60-те), с индийската музика – рага-року (средата -60-те години).

Metallica

Метъл, хард рок, пънк рок, авангарден рок също се появяват през 60-те и 70-те години.

Пост-пънк, ню уейв, алтернативен рок, хардкор се появяват в края на 70-те и началото на 80 -те години.

През  90-те години са широко развити жанровете гръндж, бритпоп, алтърнатив метъл.

 Ac Dc Ac / Dc

Секс, наркотици, рокендрол

А началото, както вече казахме, е появата през  50-те години на рокендрола.

За отправна точка се смята записът на легендарната песен „Rock Around The Clock“ на Бил Хейли.

И скоро след това Америка се запознава с Елвис Пресли… Рокендролът израства от негърския ритъм енд блус и кънтрито, включва се в секс и наркотици и има ефекта на експлодираща бомба.

Американското общество от онова време е наситено с пуритански морал, следователно, веднага щом се появи, рокендролът стана забранена музика.

Но въпреки опитите да го „изглади“, да го вкара в рамките на допустимото, популярността му придоби такава сила, каквато никое друго музикално направление не познаваше преди.

И вече беше невъзможно да се спре …

Елвис ПреслиЕлвис Пресли

Елвис Пресли отиде в армията, Чък Бери и  Джереми Луис се озоваха в затвора, но рок музиката продължи да звучи в цялата страна и постепенно проникна в Европа.

 

Ако през  50-те години САЩ са основният център за развитие на рок музиката, то през  60 -те години в Западна Европа възниква група, която успява умело да комбинира мелодична европейска музика и динамични негърски ритми.

Бийтълс

Бийтълс

Бийтълс поставиха началото на нов етап в развитието на рок музиката.

Мощна вълна от бийтълмания заля целия свят.

Ролинг СтоунсРолинг Стоунс

А след тях дойдоха Ролинг Стоунс, които изпълняваха черен ритъм и блус в оригиналната му форма. И ефектът беше невероятен!

217

Similar Posts