Във форма Здраве

Японски лекар, доживял до 105 години, разкрива тайната на дълголетието

Шигеаки Хинохара доживява 105 години

Японският лекар Шигеаки Хинохара, доживява до 105 години и наблюдава пациенти почти до смъртта им. Този пример преобръща всички наши представи за старостта.

На 18 юли 2017 г. Япония загуби националното си богатство. През живота си Хинохара има неоценим принос за развитието на здравеопазването в страната като практикуващ лекар и учен. Лекарят беше ръководител на пет фондации и президент на Международната болница „Свети Лука“ в Токио. Въведените в Япония годишни цялостни медицински прегледи, които допринесоха за увеличаване на продължителността на живота.

Как е успял да доживее такива години и да остане в добро здраве?

Дали той разумно е балансирал между личния и професионалния живот (поддържайки баланс между работата и личния живот)? Не.

Дали се е наспивал пълноценно? Не.

Д -р Хинохара, който работи 18 часа на ден, 7 дни в седмицата, сподели тайната си с Джудит Кавагучи от Japan Times.

Ето основните му правила на живот

Енергията идва, когато се чувствате добре, а не от това, което ядете или дали спите достатъчно. Не измъчвайте тялото си с правила като рестрикции в храненето или лягане. Помните ли как като деца сме забравили за храната и съня, когато сме се забавлявали? Хинохара, вярва, че възрастните трябва да се чувстват по същия начин за тези неща.

Ако искате да живеете дълго, следете теглото си. „За закуска имам кафе, чаша мляко и малко портокалов сок с една супена лъжица зехтин. Обяд – мляко и няколко бисквити, или изобщо нищо, когато съм твърде зает. Вечеря – зеленчуци, малко риба и ориз, и два пъти седмично – 100 грама бяло месо “, казва лекарят.

Няма нужда да се пенсионирате, а ако все пак трябва, трябва да е над 65 години. Той обяснява, че 65 -годишната възраст за пенсиониране е определена преди половин век, когато средната продължителност на живота в Япония е била 68 години. Сега хората живеят по-дълго, което означава, че могат и да работят по-дълго.

Има още нещо, което ще ви изненада много. Хинохара препоръча да не се приемат препоръките на лекарите твърде буквално, той препоръча терапия с животни и изкуство.

„Когато лекарят препоръча извършването на тестове или операция, попитайте го дали би предложил да направи тези процедури на жена си или децата си. Противно на общоприетото схващане, лекарите не могат да излекуват всички. Тогава защо да преминавате през ненужна болка и операция? „, разсъждава Хинохара.

Според него музиката и терапията с животни помагат на пациентите повече, отколкото лекарите могат да си представят.

„Болката е доста мистична и единственият начин да забравите за нея е да се забавлявате. Болниците трябва да се грижат за основните нужди на своите пациенти – да ги накарат да се забавляват. В болницата имаме уроци по музика, животни и изкуство “, каза лекарят.

„Само науката не може да лекува или помага на хората. Науката „разресва“ всички със една и съща четка, но болестите на всеки протичат по различен начин. Всеки човек е уникален и нашите заболявания са свързани със сърцето ни. За да разберете от какво е болен човек и да му помогнете, имате нужда от музика и изкуство, а не само от лекарства “, обобщава Шигеаки Хинохара.

1310

Similar Posts