Във форма Здраве

За красива коса: Всичко което трябва да знаем за косопада и неговото лечение

лечение на косопад

Косата е един от основните атрибути на женствеността. Независимо от вида на прическата и дължината на косата, всяка жена иска  да демонстрира здрава, красива и плътна коса. Косата ни разкрасява лицето и придава самочувствие, за което всички мечтаем. За съжаление, плешивостта може да бъде едно негативно преживяване за всеки. Косопадът се преживява особено трудно от красивата половина на човечеството. Защо се случва това и как да се справим с него? Ще получите така търсените отговори в тази статия.

Кога говорим за плешивост? По правило губим около 100 косъма всеки ден. Този процес е напълно естествен, произтичащ от необходимостта от заместване на тези, чийто жизнен цикъл е приключил. Следователно на мястото на старите растат нови. Това се случва в случай на здрав организъм. Проблемът започва, когато по време на израстването на новата коса се загуби много повече от колкото трябва, което при жените може да означава появата на плешивост, което от своя страна може да има дълбоко отрицателно въздействие върху всички аспекти от живота. За хората, които изпитват косопад, може да е трудно да се чувстват уверени, позитивни и сигурни както в професионална, така и в лична среда. Според статистиката, съставена от различни национални и международни здравни агенции, жените са особено податливи на негативни социални и професионални странични ефекти, които могат да възникнат в случай, че страдат от косопад.

Етапи на косопада

Загубата варира по тежест и се определя в зависимост от различните етапи. По време на изучаването на този проблем изследователите са предложили множество системи за класификация. Те се различават от по-опростените, базирани на рецесия, до по-усъвършенстваните многовариантни модели, базирани на морфологични и динамични параметри. Всички те засягат скалпа и следователно самата коса. Повечето от тези съществуващи системи имат определени ограничения, но всички те се използват за описване на моделите на плешивост. В момента системата за класификация Хамилтън-Норууд е предвидена за мъже, а системата Лудвиг се използва най-често за жени. Именно тя ще бъде разгледана в нашия случай. Източник:

Етап „ 1″ Той включва минимално изтъняване, което може да бъде маскирано с различни методи за стилизиране. Загубата на коса на този етап може да бъде толкова малка, че често остава незабелязана. Обикновено на този етап косата на жената ще изглежда по-тънка, но  линията й ще остане същата.

Етап „2“ Този етап се счита за умерен пролапс. Жените от тази категория могат да забележат намаляване на обема и увеличаване на плешивата област, която  може да стане забележима и видима с просто око.

Етап „3“ Този етап често се описва като дифузно изтъняване. Това е най-редкият, най-тежък тип косопад при жените и е много трудно да бъде маскиран с техники за оформяне.

Косопад при жените

Ако косопадър не се лекува, проблемът само ще се влоши. Преди започване на каквато и да е терапия обаче е необходимо да се разбере каква именно е  причината за това развитие на събитията и какво седи в основата на косопада. Той може да се дължи на много причини.

Причини за косопад

Плешивостта при жените може  бъде породена от редица причини. Понякога не един, а няколко фактора са отговорни за това състояние. Ето защо е важно посещението на трихолог, който ще диагностицира проблема,  да се осъществи възможно най-скоро. Честа причина за загуба на коса при жените е промяната в нивото на естроген в организма. Това се случва най-често по време на менопауза, бременност или след раждане. Също така, хормон като тестостерон и неговите променени нива може да е отговорен за загубата на коса. Това е мъжки хормон, който също присъства в тялото на жената, но в малки количества. Свръхпроизводството на тестостерон допринася за появата на косопад. Значителното изтъняване на короната на главата при жената се счита за симптом на този конкретен вид заболяване. Гените са друг фактор, който може да причини косопад при жените. Генетичното предразположение е често срещана причина за загуба на коса. Проблем от такова естество се решава значително по-трудно, отколкото при случаите на оплешивяване поради хормонални смущения. Типичните причини, които водят до косопад могат да бъдат също:

 • кожни заболявания и гъбични инфекции.
 • силен стрес и бърз ритъм на живот.
 • често оцветяване, изсветляване, къдрене на косата.
 • често използване на сешоар, маша и преса.
 • лекарства.
 • състоянието на косата също се влияе значително от диетата и общото здравословно състояние. Недостигът на хранителни вещества, витамини и минерали допринася не само за загуба на свежия вид на кожата, но и за лошото състояние на косата.

Видове женска плешивост

 Класическо оплешивяване

Този тип плешивост се проявява с косопад по цялата повърхност на главата. Има няколко причини за появата му: недохранване, хормонални промени, кожни заболявания и обща слабост на организма. Ако проблемът бъде забелязан навреме и се диагностицира бързо и правилно, тогава този вид алопеция може лесно да бъде излекуван. Обикновено терапията се основава на укрепване на косата и нейните корени.

Андрогенна алопеция

Този тип плешивост се влияе от мъжкия хормон, наречен тестостерон. Когато хормонът се свръхпроизвежда при жените – те развиват проблеми с плешивостта. Първоначално започват да се появяват само плешиви петна на главата, а по-късно космите  стават все по-рядко срещани. В най-лошия случай това може да доведе до загуба на коса по целия скалп. Лечението на този тип плешивост се фокусира върху хормоналната стабилизация.

 Алопеция ареата

Това е един от най-тежките видове алопеция и засяга предимно жените. Проявява се с появата на характерни заоблени петна по главата, където косата е много изтънена или напълно опадала. С течение на времето такива места стават все повече и повече, след което се свързват помежду си по цялата повърхност на главата.

Важно е да знаете! Този тип плешивост може да доведе до загуба на вежди и мигли, а ако не се лекува, може да настъпи косопад по цялото тяло. Лечението има различни насоки и поради това продължава дълго време. Причината за този тип плешивост не е лесна за определяне, което означава, че изборът на правилната терапия може да бъде доста труден.

Себорейна алопеция

Този тип плешивост се свързва със свръхпродукция на себум на скалпа. На кожата се образува слой мазнина, покрит с епидермис, който по-късно започва да се отлепва. Това води до пърхот и причинява непоносим сърбеж. Това е идеалното местообитание за бактерии. В такъв случай косата започва да пада от засегнатите области на скалпа. Лечението е доста сложно и се състои в използването на противогъбични и противовъзпалителни лекарства, както и в обогатяването на ежедневната диета с витамини А, Е и В.

Какво да правим, когато косата ни започне да пада?

Когато косата започне да пада, трябва незабавно да реагирате. Необходимо е да отидете възможно най-скоро на среща със специалист. Това е много важно, тъй като ранното идентифициране на проблема и диагностицирането на възможно заболяване ускорява процеса на лечение. Също така е важно да разнообразите диетата си. Както знаете, състоянието на косата зависи от състоянието на целия организъм. Следователно загубата на коса може да означава, че нещо ви липсва. Когато се борите с плешивост, си струва да добавите храни, богати на протеини, желязо, фолиева киселина, калий и силиций към вашата диета. Както споменахме по-рано, много е важно да осигурим на организма витамини А, Е, В и С. Подходящите хранителни добавки също са добро решение. Изберете тези, които са предназначени за укрепване на косата и ноктите.

Диагностика

Тъй като загубата на коса може да възникне по различни причини, лекарят поставя диагноза въз основа на медицинската история, фамилната анамнеза, използваните лекарства (включително витамини),  хранителния статус, навиците за грижа за косата и физически преглед. Ако се подозира гъбична инфекция на скалпа, проба от коса може да бъде изследвана микроскопски в лаборатория. Микроскопското изследване често разкрива характерно нарушение на целостта на космения стълб. Инфекцията може да бъде потвърдена чрез култивиране на скалпа за гъбични организми. Може да са необходими кръвни тестове или биопсия на скалпа, ако се подозира медицинско състояние, като лупус еритематозус, дисфункция на щитовидната жлеза, дефицит на желязо или хормонален дисбаланс.

Методи на лечение

По правило, въз основа на диагнозата, лекарят предписва подходяща терапия, включително необходимите лекарства. В случай на загуба на коса на фона на хормонални смущения, лечението ще бъде насочено към възстановяване на организма. Целият процес на лечение е доста дълъг – варира от 3 месеца и повече. Следователно, не трябва да се надяваме, че ефектът ще бъде моментален. Алопецията изисква използването на хормонални лекарства, които стимулират кръвообращението и укрепват космените фоликули. Също така се използват и противовъзпалителни лекарства и всички видове витамини. Тези добавки могат да укрепят корените на косата и да сведат до минимум загубата й. Ако косопадът при жените се дължи на неправилен начин на живот и лошо балансирана диета, достатъчно е просто да промените навиците си, за да подобрите моментното състояние на организма като цяло и на косата в частност, както и да предотвратите повторното отслабване и загуба на коса в бъдеще. Освен това трябва да избягвате често оцветяване или изсветляване, да прилагате разумно козметика и да масажирате скалпа си. Диетата трябва да бъде възможно най-разнообразна и да се основава на непреработени храни.  Тя трябва да съдържа:

 • Месни продукти.
 • Риба.
 • Ядки.
 • Растителни масла.
 • Зеленчуци и плодове.
 • Пълнозърнести продукти.

Тази диета укрепва косата при всякакви обстоятелства, дори когато причините за загубата й са по-сложни. В случай на ендокринна плешивост или плешивост, дължаща се на възпалителни или автоимунни промени, диетата несъмнено ще служи като ценно допълнение към лечението.

По-драстичните мерки включват различни методи за трансплантация на коса. С помощта на новите технологии тези методи са доста ефективни.

Народни средства за защита

Подобряване на скалпа и съответно на косата може да се постигне с помощта на народни средства, които могат да се приготвят у дома. Тези методи са доста ефективни и повечето от съставките, от които се нуждаете, можете да намерите у дома или в местната аптека.

Чесън и лук

Първото лекарство, което заслужава женското внимание, е смес от лук и чесън. Тези зеленчуци са богати на активни вещества, които инхибират растежа и развитието на бактерии и следователно служат като ефективен антисептик. Освен това, те увеличават движението на кръвта в корените на косата. Приготвянето на лечебната каша е много лесно, просто трябва да настържете лука и чесъна на ситно ренде, да разбъркате и да втривате в скалпа всеки ден по време на лечението.

Медена маска

Ефективен метод за справяне с  плешивостта е медената маска. Медът като източник на хранителни вещества и витамини трябва да се смесва със сок от алое и което и да е растително масло. Най-добре е да използвате такова от репей или маслина. Получената смес нанесете върху кожата за около 1 час, след което изплакнете добре.

Отвара от лечебни растения

Такава отвара е чудесна за изплакване на главата след нанасяне на маска или редовно измиване. Често тя е съставена от:

 • Листа от коприва.
 • Корени от репей.
 • Хмел

. Можете да го използвате и трите продукта както поотделно, така и всички заедно. Съставките се избират в равни пропорции, смачкват се и се варят във вода за около 10 минути. Можете да използвате получената отвара всеки ден.

Предпазни мерки

Здравословната диета, богата на минерали, витамини, въглехидрати, протеини и мазнини, е от съществено значение.

Редовният масаж на скалпа също е важен за подобряване на кръвоснабдяването на космените фоликули. Той трябва да се прави внимателно, за да не се предизвика механично падане на косми.

Важно е да се снабдим и с  допълнителни хранителни вещества, подбрани според типа коса, които да допълват естествените вещества, като ги укрепват и предпазват от вредни външни фактори.

Важна роля за укрепване и подобряване на състоянието на косата играят такива микроелементи като цинк, който е необходим за производството на кератин (основният строителен материал на косата). Тук се  включват медта, която има ефект върху цвета и структурата на косата, както и желязото, което е компонент за производството на същия кератин, чийто дефицит може да доведе до преждевременна плешивост.

Забележка! Витамините се приемат най-добре чрез храните. Диетата трябва да съдържа зеленчуци и плодове, богати на витамини от групи: A, B, C и E.

В заключение също е важно да се отбележи, че в някои случаи е просто невъзможно да се избегне плешивостта. Следователно използването на различни форми на терапия остава единственият изход от тази ситуация. Не отлагайте лечението. При първото подозрение е необходимо да се потърсите помощ от специалисти. Само те ще могат правилно да идентифицират болестта и да предпишат адекватно лечение.

644

Similar Posts