Любопитно

Защо човек се събужда преди да умре насън?

Защо човек се събужда преди да умре насън

Светът на сънищата, където реалността се преплита с фантазията, остава мистериозен за хората. Сред многобройните сънища понякога преживяваме моменти, когато собствената ни смърт става ключов фокус. Особеността на такива сънища е, че точно преди „края“ повечето хора се събуждат, запазвайки в паметта си емоционален отпечатък от своето напускане на живота.

 

Причината, поради която човек си спомня как умира в съня си

Какво ни кара да помним тези необичайни сънища? Нека се спрем няколко аспекта по отношение на природата на сънищата.

 

Когато навлезем в света на сънищата, умовете ни са в REM фаза на съня, характеризираща се с бързи движения на очите. Този етап се счита за по-дълбок от не-REM и събуждането на човек в такъв момент е трудно.

 

Смъртта насън обаче може да се счита за стресиращо събитие, което причинява значително освобождаване на адреналин. В този момент сънят и стресът се сливат заедно, не позволявайки на мозъка да остане в спокойно състояние и в резултат на това човек се събужда.

 

Не можем да пренебрегнем факта, че хората помнят сънищата за своята „смърт“ именно защото се събуждат внезапно. Въпреки че в ежедневието обикновено забравяме около 95% от сънищата си, тези ярки сцени проникват в паметта ни, вдъхвайки усещане за реалност.

 

Кошмарите, тъй като са ужасяващи и емоционални, могат да доведат до физически реакции като бягство или битка, активирайки освобождаването на адреналин. След като се събуди от кошмара, на човек му е необходимо време, за да си възвърне баланса, което затруднява бързото връщане към съня.

 

И така, светът на сънищата остава територия, където мистериозното се преплита с биологични реакции, а ние, събуждайки се от сънища, носим със себе си само останките от онази невероятна и неуловима реалност, която остава извън нашето разбиране…

438

Similar Posts