Детски свят Психология

Защо детето не чува молбите ви? Няма нищо общо с непокорството

Защо детето не чува молбите ви

Разбира се, под „не чува“ имаме предвид „не слуша“. Но психолозите казват, че това няма нищо общо с истинското непокорство.

Може би той просто „отразява“ собственото ви поведение. Всеки родител иска детето да отговаря на исканията му. Молбата да влезе в едното ухо и да не излезе веднага от другото

 

„Но замисляли ли сте се някога, че повечето от нашите проблеми не са ситуации на живот и смърт“, казва психологът Джен Луманлан. „И не е необходимо да бъдем настойчиви в тях, защото ако принуждаваме детето да ни се поддава през цялото време, това в крайна сметка води до размиване на личните граници и пространство за насилие.“

 

Въпреки това има ситуации, когато искаме да направим нещо или, обратно, молим да не правим нещо.

И ако детето пренебрегне нашите думи, изглежда, че пренебрегва или не уважава родителите си. Как да не си изпуснеш нервите в този случай?

 

Психологът казва: всъщност има 11 често срещани причини, поради които децата не слушат или не чуват. И за да разберете какво да правите по въпроса, трябва да разберете тези причини.

 

Детето не се чувства част от семейството

В този случай то няма навик да общува с родителите си, няма силни връзки, които са ключът към взаимното разбирателство. Опитайте се да прекарвате поне 10 минути всеки ден с всяко от децата си. Просто правете заедно това, което то обича. До една седмица ще забележите резултата.

 

Детето просто не иска да спре това, което прави

Поставете се на негово място. Например, току-що сте започнали да четете интересна книга, но тогава съпругът ви идва при вас и с категоричен тон ви настоява незабавно да спрете, защото е време да отидете да ядете/спите/разхождате. Ще ви хареса ли? Лесно ли ще ви е да се откъснете от сюжета? Малко вероятно е, а вие сте възрастен.

„Ако отивате някъде, предупредете детето си предварително, че остава малко време, за да не се увлече с игри или четене“, казва психологът. „Ако е възможно, опитайте се да не прекъсвате играта му, а изчакайте, докато реши да си почине.“

Наистина не чух

Когато децата са заети и погълнати, може да им е трудно да чуват възрастните. Ето защо, за да изразите важна информация, изчакайте подходящото време и се уверете, че то ви гледа и възприема казаното от вас.

 

Детето не усеща времето

За малките деца фразата „Тръгваме след 10 минути“ звучи напълно абстрактно, те не разбират понятието време. Трябва да използвате визуални таймери с тях – например да показвате докъде ще стигне стрелката на часовника. Освен това бъдете точни: ако викате, че остават 5 минути, това не означава, че остават още 15.

4834

Similar Posts