Психология

Защо е опасно да живеем в едностайни апартаменти

Защо е опасно да живеем в едностайни апартаменти

Много хора смятат, че притежаването на собствено жилищно пространство вече е голяма благословия. И няма значение, че апартаментът е малък и тесен. Времената, когато младите семейства се тъпчеха в един апартамент с родителите си, отминаха. Хората имат нужда от повече свобода и пространство. Това често води до прибързани решения. Човек не иска да чака, докато успее да спести за двустаен или тристаен апартамент, съгласявайки се на „малък размер“. Това обаче не е толкова безобидно, колкото изглежда.

Защо е опасно да живеем в едностайни апартаменти?

Защо е опасен едностайният апартамент?

Оказва се, че едностайният апартамент е удар върху нашия психологически комфорт. Човек иска да има лично пространство, но всякакви мебели, неща, книги и т.н. започват да му пречат, тъй като те просто заемат лъвския дял от пространството. Оказва се, че не е толкова апартамент, колкото склад за лични вещи. И няма къде да се обърнеш.

Освен това, което е по-важно, човек намира сродна душа и създава семейство, има дете и животът в една стая се превръща в мъка. А това се отразява зле на микроатмосферата в семейството.

Психологът Анна Гарш обяснява, че усещането за „клетка“ влияе зле на самочувствието, настроението, предизвиква апатия и дори води до наднормено тегло. Ако в краткосрочен план няма възможност за придобиване на по-просторно жилище, тогава човек напълно губи мотивацията да работи и да продължи напред.

Как животът в едностаен апартамент се отразява на децата?

Отделно си струва да поговорим за детската психология. Децата, които растат в едностаен апартамент, са принудени постоянно да споделят личното си пространство с родителите си. Те не могат да останат сами със себе си, а това е основна необходимост. Пренебрегването й  води до намаляване на когнитивните функции, лошо представяне в училище и девиантно поведение като начин за облекчаване на психологическия натиск и стрес.

Двойките без деца могат да споделят една стая, но е важно да се споразумеят веднага, че желанията на другия да се зачитат. Ако един човек иска да остане сам със себе си, тогава вторият не трябва да му пречи.

Каква е другата опасност да живееш в едностаен апартамент?

Малко хора осъзнават, че живеенето в малки помещения носи повишен риск от разпространение на инфекции. Ако един човек е хванал вируса, той трябва да спазва правилата за самоизолация, а това е невъзможно в едностаен апартамент. Така болестите се разпространяват по-лесно и по-бързо.

Психологът твърди, че децата боледуват наполовина по-малко от респираторни инфекции, ако имат собствена стая. Според действащите стандарти, нормата за площ за един човек е 14 m². Това обаче често е невъзможно изискване. Ако жилището не позволява, тогава минималната площ за един член на семейството трябва да бъде най-малко 9 m².

6600

Similar Posts