Любопитно

Защо комарите са опасни за хората

Защо комарите са опасни за хората

Комарите са малки насекоми, които могат да развалят настроението през лятото и да причинят голяма вреда на човешкото здраве. Колко живеят комарите, как се размножават и защо са опасни за хората?

Как се размножават комарите и къде обичат да живеят?

Комарите се нуждаят от вода , за да се размножават. Това може да бъде не само резервоар (река, езеро или езерце), но и обикновен съд с вода или локва, образувана след дъжд. Женският комар снася яйца на повърхността на течността и след това преминава през няколко етапа на развитие:

  • След снасяне на яйца те потъват на дъното на контейнер, локва или резервоар
  • След няколко седмици от тях се образува какавида, напълно адаптирана към живот във вода
  • Когато какавидата завърши формирането на всички органи на възрастен, тя изплува на повърхността
  • След това горната черупка на тялото й се спуква и познатият ни комар излита

Основната разлика между женските и мъжките комари е в храненето. Мъжете са вегетарианци. Тоест, те се задоволяват изключително с цветен нектар, а женските са тези, които хапят хора и животни.

Комарите живеят по целия свят, с изключение на Антарктика. Има голям брой от техните разновидности, най-опасният от които е маларийният комар. При контакт с човешката кожа слюнката на заразен комар навлиза в тялото и започва да се разпространява, унищожавайки кръвните клетки.

Комарите обичат топли и влажни зони. В големите градове те често се заселват в мазета на многоетажни сгради, където има наличие на влага. Също така в големи количества те могат да се видят в близост до водни басейни (изкуствени или естествени).

Колко живеят комарите?

Продължителността на живота на тези насекоми зависи от температурния режим. Ако температурата на въздуха е над +25 градуса по Целзий, комарите живеят средно до 45 дни. Ако температурата падне до +20 градуса – продължителността на живота се увеличава до 2 месеца.

С настъпването на есента, когато температурата на въздуха падне до + 10-15 градуса, метаболитните процеси в тялото на насекомите се забавят, но продължителността на живота им не намалява. Насекомите могат да живеят в апартамент за един месец, а понякога и повече. Те обаче не могат да се поставят на закрито. За това са по-подходящи мазета, мазета, дренажи и др.

Защо комарите са опасни за хората?

За повечето хора срещата с комар завършва с малка пъпка на мястото на ухапване, която се зачервява и сърби в продължение на няколко дни. Комарите обаче могат да разпространяват и опасни болести.

Алергични реакции

Това е най-честата реакция на тялото към ухапване от комар, тъй като човек реагира на протеин от насекоми, който навлиза в кожата. На мястото на ухапване се появява леко подуване, зачервяване и лек сърбеж. Протеинът, който комарът инжектира в тялото, действа като анестетик. Някои хора обаче развиват по-опасен вариант на алергия – кулицидоза. Човек изпитва главоболие, недостиг на въздух, на мястото на ухапване се появява подутина, температурата се повишава.

Векторни болести

Това е заразяване с жълта треска, хепатит В и С или лаймска болест – рискът е минимален, но все пак го има.

Дирофилариоза

Дирофилариозата е сериозно паразитно заболяване, пренасяно от обикновени комари. Ларвите на микрофилариите влизат в човешката кръв с ухапване. Той се развива в човешкото тяло до 30 дни, след което се превръща във възрастен хелминт. След известно време той умира, тъй като не може да се възпроизвежда в човешкото тяло. Микрофилариите могат да причинят две заболявания – подкожен дирофилария и висцерален дирофилария. Например, при подкожна дирофибрариаза, човек усеща движението на хелминта под кожата и вижда мястото, където се намира.

59

Similar Posts