Любов и връзки

Защо мъжът избягва интимността или какво е интимофобия

мъжът избягва интимността - интимофобия

Вашият мъж избягва ли интимността по всякакъв възможен начин? Не само не планира да узакони връзката, но дори не бърза да се нанесе, предпочитайки по-скоро приятните, но редки срещи?

Преди да помислите какво правите погрешно, помислете дали вашият избраник не е интимофоб?

Що е интимофобия?

Интимофобията е панически страх от емоционални и доверени отношения.

Хората с тази фобия не са склонни да поемат ангажименти. Те са доста доволни от лесните връзки. Това може да бъде завършен сериозен мъж на средна възраст, при който всичко е перфектно, с изключение на това, че избягва да се обвърже сериозно.
Той иска да спазва дистанцията си, но не временно, а постоянно.

Нито след 6 месеца, нито след 6 години запознанство и „признания“ един на друг, такъв приятел няма да ви предложи ръка и сърце, желаейки винаги да остане в статута на приятел през уикенда.

Създаването на семейство или просто зряла връзка е свързано с близост и доверие, когато трябва да отворите душата си за партньора си.
Интимофобите са алергични към такива неща. Често избират лесна връзка, рядко се женят, но дори в брака продължават да се оттеглят вътрешно.

В особено тежки случаи такива мъже избягват интимността, свеждайки я до мимолетна интимност и откровено си признават, че не искат сериозни връзки.
Те често сменят партньорите си от страх да не изпаднат в емоционална зависимост. Според тях ceкcът една и съща жена заплашва тяхното аз и води от свобода към робство.
„Постоянството е добро само за ексцентриците“, казвал известният Дон Хуан, за да оправдае своята интимофобия.

Причини за интимофобия при мъжете

мъжът избягва интимността - интимофобия

Интимофобията е следствие от сериозни психологически проблеми. Тези мъже сериозно са подкопали основното доверие в света, което се формира най-вече заради загубатата на доверие в майката. Това може да са деца, които в детството са били преместени при баба и дядо, оставени сами за дълго време без никакво обяснение.
Ако майката излъчва т. нар. двойни сигнали, т.е. в зависимост от промените в настроението си, тя може да го похвали и да му се скара за едни и същи действия, тогава е вероятно, след като узрее, момчето да се превърне в интимофоб.

Детето започва да счита подобно поведение на майката за опасно и непредсказуемо за себе си, поради което се ражда недоверие и дори скрита омраза както за нея, така и за останалата част от женската половина от човечеството.
Хипер грижата също може да работи по подобен начин.

Интимофобите, които избягват интимността, се страхуват от емоционалното насилие, което са преживели в детството си от възрастен.
Те постоянно мислят, че някой се опитва да наруши тяхната свобода. Такива хора са строги в разходите и реагират много остро на предателството на партньорите.
Веднъж преживял провал в една връзка, един интимофоб може завинаги да се откаже от всякакви опити да ги възстанови.

Нещо повече, той може да ги спре, например, когато всичко върви добре, просто да каже: „Не съм достоен за теб!“.
И всичко това само защото не вярва в щастливия край на тази история. И не само на тази. На всяка друга.

мъжът избягва интимността - интимофобия

Разрушаване на стереотипите

Не, всичко казано дотук съвсем не означава, че трябва да отпишете мъжете-интимофоби като напълно неподходящи за връзка.

Ако любимият се страхува от сближаване и не сте готови да го пуснете, тогава се придържайте към тези правила:

Дайте му свобода да избира

Не настоявайте, дайте на партньора си свобода на избор. Не заплашвайте с ултиматуми като „или се женим, или аз си тръгвам“, защото той ще ги възприеме като опит за емоционално насилие. Ако наистина се нуждаете от повече сигурност във връзката, тогава задайте в главата си някакъв срок, за да постигнете нужното, но не я споделяйте с партньора си. Ако до това време той не „узрее“ сам и не стигне до правилните изводи, тогава помислете дали си струва да останете наистина с него. Вие имате право на щастие, не забравяйте това!

Не му разкривайте напълно чувствата си

Опитайте се да не му показвате чувствата си или да ги показвате в същата степен като него. Въпросът тук не е в гордостта, а не в това, че „момичетата не правят първата крачка“. В противен случай може да го изплашите.

Бъдете недостъпни

Тогава той ще почувства контрол над ситуацията. За такъв индивид „превземането на недостъпната крепост“ е по-подходящ вариант от „битката с цяла армия на открито поле“.
Когато обсаждате крепост, има време да помислите и да оцените ситуацията, да се приближите до една стъпка, да отстъпите две, след което отново да се втурнете в атака.
И в открита битка няма време за разсъждение, цари хаос и всичко се прави случайно. И както писахме по-горе, интимофобите от детството си не обичат непредсказуемостта.

Не ограничавайте времето и пространството му

Ако той има хобита, не изисквайте да се откажете от тях и прекарвайте време само с вас.
Ако мъжът изведнъж започне да говори за раздяла, опитайте се да се въздържате от скандали.

Щом възприемате посланието му външно спокойно, тогава той ще се замисли: струва ли си да прекъснете тази връзка или не? Вероятно ще предпочете да остане с вас.

5804

Similar Posts