Във форма Отслабване

Защо не отслабвам: Какви микроелементи са необходими за да свалим килограми и задържим оптималното тегло

защо не отслабвам

Какви микроелементи са необходими за отслабване? Всички, които искат да отслабнат, правят същата грешка – започват значително да „намаляват“ съдържанието на калории в диетата или я превръщат в монотонен набор от сходни продукти. Това, от своя страна, намалява доставката на основни хранителни вещества и витамини и провокира техния дефицит. Тялото започва да изпитва недостиг, заедно с всички неприятни последици от това.

Така здравословното състояние и здравето се влошават още повече.

Това често е основната причина за неефективността на много диети, както и за обостряне на хроничните заболявания.

Как правилно да се приведете във форма?

Какво ще помогне да се справите с излишните килограми без загуба на здраве?

За да отслабнете, без да навредите на здравето, освен основните хранителни вещества като протеини, мазнини и въглехидрати, диетата трябва да съдържа храни, богати на необходимите микроелементи, без които пълноценният метаболизъм и нормализирането на теглото са невъзможни.

Какви минерали са необходими на нашето тяло за борба с наднорменото тегло?

Какви храни могат да се използват за попълване на тези хранителни вещества?

Калций, магнезий, хром, калий , желязо, цинк и манган са основните микроелементи, които допринасят за стройната фигура.

Калцият оглавява списъка

Той е признат за най-добрия помощник в борбата с наднорменото тегло: активира действието на ензимите, участващи в „изгарянето“ на излишните килограми. Калцият ускорява метаболитния процес, прочиства кръвта, нормализира нейното съсирване и спомага за понижаване на нивата на холестерола. Също така, калцият взема активно участие в работата на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза, нормализира работата на нервната система, намалявайки възбудимостта на нервните клетки и блокира появата на мускулни спазми.

Откъде да си набавим калций

За поддържане на калция в организма диетата трябва да включва: млечни продукти (мляко, извара, сирене, кефир), пресни зеленчуци и плодове (моркови, броколи, цвекло, зелен грах, зеле, целина, кайсии, портокали, ябълки, черно касис, грейпфрут), сушени плодове (смокини, стафиди, сушени кайсии, фурми, сини сливи), ядки (лешници, бадеми, бразилски ядки), морски дарове (калмари, скариди, миди). Сусамовите семена съдържат големи количества калций.

Важноизлишъкът на калций в организма е не по-малко опасен от неговия дефицит.

При излишък на калций се наблюдават следните симптоми: обща слабост, сънливост, пристъпи на депресия и апатия, загуба на апетит, неправилен сърдечен ритъм, болка в костите и ставите. Друга особеност на калция е процесът на неговото усвояване, който е невъзможен без участието на други микроелементи – фосфор, магнезий, витамин D и т.н.

 

Магнезий за здрави кости и зъби

Магнезият,  заедно с калция, е отговорен за здравето на зъбите и костите. Освен това този микроелемент има благоприятен ефект върху работата на целия организъм: нормализира функционирането на сърдечно-съдовата и дихателната системи, понижава нивата на кръвната захар и помага за „изгарянето“ на излишните килограми.

Това се случва поради „ускоряването“ на метаболитния процес, защото магнезият помага на клетките да абсорбират повече кислород. Също така помага за прочистването на стомашно-чревния тракт, като действа слабително. Този микроелемент благоприятства работата на червата и им помага да съхраняват необходимото количество течност за втечняване на съдържанието му, предотвратявайки неправилно функциониране на храносмилателната система.

Откъде да си набавим магнезий

За да се избегне дефицит на магнезий, диетата трябва да включва: ядки (бадеми, фъстъци, борови и орехови ядки), семена (тиквени и слънчогледови семки, ленени и сусамови семена, покълнали семена от пшеница), спанак, боб, пшенични трици, елда, сушени фурми, грах, магданоз, диня, сливи, ябълки, ориз, гъби, зеле, морска риба, банани, тъмен шоколад. В допълнение към магнезия, водораслите съдържат „букет“ от микроелементи: калий, натрий, фосфор, желязо и йод, съставът му е нискокалоричен, така че е особено полезен, ако имате проблеми с наднорменото тегло.

 Липса на магнезий в организма – симптоми

Следните симптоми могат да показват липса на магнезий в организма: загуба на апетит, замаяност, чести заболявания, обща загуба на сила, загуба на коса и чупливост на ноктите, психологически разстройства: безпочвено чувство на безпокойство, безпокойство, страх, нервност и раздразнителност.

Липсата на магнезий застрашава здравето на сърдечно-съдовата система: кръвоносните съдове губят еластичност, рискът от образуване на кръвни съсиреци и се развива тахикардия (ускорен сърдечен ритъм). Нарушава се работата на жлъчния мехур и панкреаса. При недостатъчно количество продукти, съдържащи магнезий в ежедневната диета, имунитетът отслабва, диагностицира се нестабилност на кръвното налягане, което може да доведе до развитие на хипотония или, обратно, хипертония.

Освен това дефицитът на магнезий провокира наддаване на тегло. Липсата на магнезий може да възникне не само поради неправилна диета, тя може да бъде улеснена от други причини, например стрес.

Стресът „изразходва“ запасите ни от магнезий с бясна скорост

Точно така, за 10-минутен престой в стресова ситуация се изразходва половината от дневния прием на този микроелемент. Липсата на магнезий може да бъде предизвикана от прием на диуретици, както и от склонност към прекомерно изпотяване.

Хром за нормализиране на метаболизма

Хромът  е един от микроелементите, участващи активно в метаболизма. Хромът помага за нормализиране на нивата на кръвната захар, намалявайки риска от диабет. Под въздействието на този микроелемент могат да настъпят промени във вкусовите предпочитания, свързани с намаляване на желанието за сладки и нишестени храни.

Хромът повишава ефективността на тренировките, увеличавайки скоростта на мускулен растеж, а по време на интензивна физическа активност можете да изгорите повече калории. Средният дневен прием на хром за възрастен е около 150 mcg.

Липса на хром в организма – симптоми

При липса на хром могат да се появят нарушения във функционирането на централната нервна система, да се появи усещане за вътрешна тревожност, да се наблюдава намаляване на умствената активност, мускулната система да отслабне, нивото на холестерола в кръвта да се повиши, броят на склеротичните плаки се увеличава, което може да провокира проблеми в работата на сърдечно-съдовата система.

Намаляването на нивото на хром в организма е пряко свързано с лошата диета. Прекомерната консумация на захар, газирани напитки, бонбони и други сладкиши – всичко това може да провокира дефицит на този микроелемент.

Следователно диетата трябва да съдържа: риба (риба тон, шаран, херинга, мойва, скумрия, сом, камбала, шаран, сьомга), скариди, цвекло, перлен ечемик, елда, патица и пилешко месо, лешници, фурми, пиле яйца, твърдо сирене и други ферментирали млечни продукти, картофи, боб, грах, гъби, телешки черен дроб, карфиол, броколи, круши, череши и др.

Хромът в организма на възрастните хора

Възрастните хора трябва да бъдат особено внимателни относно скоростта на консумация на хром, тъй като тялото може да изпита процес на забавяне на усвояването на веществата. При липса на хром настъпва рязко повишаване на нивата на кръвната захар, което може да доведе до развитие на захарен диабет.

Алергичните реакции, нарушеното функциониране на черния дроб и бъбреците, чести главоболия, изтощение, възпалителни процеси могат да показват излишък на този микроелемент в организма. Хранителните продукти не могат да предизвикат критично предозиране на хром, това може да се случи само при отравяне в химическо производство, поради което тези случаи са редки.

Калий за нормализиране на водно-солевия баланс

Калият  нормализира водно-солевия баланс, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и насърчава мускулния растеж. Ако имате наднормено тегло, е необходимо да включите храни, богати на този микроелемент, в диетата, в противен случай може да срещнете странични ефекти, произтичащи от наличието на излишни килограми: целулит, подуване, неизправности в работата на стомашно-чревния тракт.

В допълнение към нормализирането на телесното тегло, калият подобрява функционирането на нервната система, повишава мускулния тонус, премахва токсините и излишната течност от тялото, стимулира производството на ензими, нормализира функционирането на вътрешните органи, облекчава цереброваскуларните спазми и е добра профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Откъде да си набавим калий?

Лидери по съдържание на калий са пчелните продукти – мед и пчелен прашец. Ябълковият оцет не отстъпва по отношение на съдържанието на този микроелемент. Основното предимство на тези продукти е, че калият, включен в състава им, вече е в преработена форма, което означава, че той ще се усвоява по-добре от организма: пчелите са работили върху това в пчеларските продукти, в оцета е резултат от ферментацията.

Калият се среща и  в растителна храна: картофи, моркови, зелени листни зеленчуци, зеле (както прясно, така и кисело зеле), бобови растения (соя, грах, боб), плодове (цитрусови плодове, банани, диня, пъпеш), сушени плодове (сушени кайсии са лидер), ядки (кедрови ядки, бадеми). Калий се съдържа в ръжения хляб, елдата и пшеничната крупа, ориза. В малки количества този микроелемент се съдържа в говеждото, млякото и рибата.

Колко калий ни е необходим дневно?

Средният дневен прием на калий за възрастен е около 2 грама. При редовна физическа активност степента на консумация се увеличава до 2,5-5 грама на ден. Спортните дейности водят до факта, че тялото ще изразходва по-бързо запасите от този микроелемент. Намалете нивото на калий в организма и стресови ситуации, честа консумация на сладкиши и продукти, съдържащи кофеин.

Липса на калий в организма – симптоми

Следните симптоми могат да показват дефицит на този микроелемент в организма: умора, слабост, безсъние, разсеяност, невнимание, сухота и дразнене на кожата, крехкост и косопад. Липсата на калий може да провокира и по-сериозни неизправности в организма: метаболитни нарушения, сърдечен ритъм, работата на сърдечно-съдовата система като цяло.

Излишъкът на калий е не по-малко опасен за здравето

Може да се диагностицира от следните симптоми: болезнени усещания в крайниците, психоемоционално превъзбуждане, развитие на уролитиаза, придружено от чести позиви за уриниране, в резултат на което може да възникне дехидратация на тялото, неуспехи в сърдечно-съдовата система.

Желязо за доброто функциониране на кръвоносната система

Желязото има положителен ефект върху функционирането на цялото тяло: нормализира функционирането на кръвоносната система, по-специално повишава хемоглобина, укрепва имунната система, ускорява метаболизма, подобрява функционирането на нервната система, участва в процеса на растеж , осигурява кислород в тъканите, бори се с умората и повишава устойчивостта към много заболявания …

Желязото е важен елемент в процеса на отслабване

То увеличава хемоглобина, както и намалява апетита за сладко, предпазвайки тялото от консумация на излишни калории. Освен това желязото участва и в производството на ензими, необходими за метаболизма. Поради нормализирането на метаболизма, телесното тегло също се нормализира. Средният дневен прием на желязо зависи от теглото и се изчислява, както следва: 0,6 mg на 1 kg телесно тегло – за деца, 0,2 mg на 1 kg телесно тегло – за възрастни.

Откъде да си набавим желязо?

Желязото се съдържа в животинските и растителните храни. Източници на този микроелемент са: месо (говеждо, телешко, агнешко), карантия (черен дроб, бъбреци), зеленчуци (цвекло, целина, брюкселско зеле и карфиол, копър, магданоз, чесън, лук, тиква), плодове (ябълки, круши, праскови, дюля, касис, дрян, райска ябълка), сушени плодове (шипки, сушени кайсии, стафиди, сини сливи, фурми), ядки (фъстъци, бадеми, лешници).

Липса на желязо в организма – симптоми

Недостигът на желязо в организма може да доведе до развитие на анемия (анемия). Първите признаци на липса на този микроелемент в тялото са бледност на лицето, сухота и лющене на кожата, чуплива коса и нокти, намалена ефективност и концентрация на внимание, хронична умора, апатия и липса на апетит.

Цинк за намаляване на апетита

Цинкът  също е един от микроелементите, които спомагат за контрола на телесното тегло. Благодарение на цинка апетитът намалява, хормоналният баланс и нивата на инсулин в кръвта се нормализират.

Поради своя клетъчен ефект цинкът се счита за еликсира на младостта: той е част от всички витамини, хормони и ензими, поради което този микроелемент е незаменим за нормалното функциониране на целия организъм. Освен това цинкът стимулира мозъка, нормализира нервната система, насърчава подмладяването на кожата, подобрява състоянието на косата и ноктите, премахва „излишния“ холестерол от тялото, предотвратява инфекциозни заболявания и подобрява зрението.

Откъде да си набавим цинк?

Източници на цинк са: месни продукти (говеждо, агнешко), морски дарове (стриди, аншоа, сьомга), сушени плодове (сушени кайсии, сини сливи), ядки (орехи, кедрови ядки, бразилски ядки, лешници, шам фъстък), зеленчуци (карфиол, репички, моркови), зърнени и бобови култури (пшенични трици, сусам, тиква, лен, слънчоглед, соя, боб, грах), овесени ядки, царевица, ориз, суха мая, яйчен жълтък, манатарки, хрян. Лидери в съдържанието на цинк са стриди, гъби, фъстъци, какао, сусам, тиквени семки.

Липса на цинк в организма – симптоми

Наличието на следните симптоми може да бъде причинено от недостиг на цинк в организма: летаргия, слабост, разсеяност, чупливи нокти, поява на бели петна по нокътните плочи, косопад, чести настинки, дълго заздравяване на рани и ожулвания , забавен растеж и развитие на тялото.

Манган за нормализиране на метаболизма на мазнините

Манганът е  ефективно средство за профилактика и контрол на затлъстяването на черния дроб. Този микроелемент допринася за нормализирането на метаболизма на мазнините в организма: ако „разтоварите“ черния дроб, намалите натоварването на този орган, тогава процесът на изгаряне на мазнините в тялото ще бъде по-ефективен. Манганът също така участва активно в процеса на нормализиране на храносмилането и усвояването на храната.

Откъде да си набавим манган?

Лидери по съдържание на манган са растителните продукти: цвекло, зеле, копър, магданоз, моркови, краставици, аспержи, картофи, репички, горски плодове (касис, боровинки, боровинки, малини, птичи череши), банани, сини сливи, смокини.

Колко манган ни е необходим дневно?

Средната дневна нужда от манган при възрастен е 2-5 mg. Поради прекомерното психоемоционално натоварване ресурсите на този микроелемент се изразходват по-бързо.

Липса на манган в организма – симптоми

Дефицитът на манган в организма може да бъде разпознат от симптоми като слабост, замаяност, промени в настроението, влошаване на паметта и мисловните процеси, склонност към крампи и мускулни болки, забавен растеж на косата и ноктитеу намален имунитет и поява на алергични реакции .

672

Similar Posts