Езотерика Любов и връзки

Защо не трябва да търсите сродната си душа?

Защо не трябва да търсите сродна душа

Битува мнение, че някъде по света броди вашата „друга половина“, сродна душа. И че Бог, съдбата или Вселената са я създали специално за вас. Това кара мнозина да търсят този идеален човек, който ще ни разбере и приеме на 100%. Но, оказва се, това не винаги е добра идея.

 

Защо не трябва да търсите сродната си душа?

От психологическа гледна точка съвпадението във всичко може да е вредно за една връзка. Това, което привлича хората в партньорите, е не само приликите, но и различията им. Ето защо противоположностите често се привличат.

 

Мъжете и жените търсят различни качества в партньорите си и това е нормално. Например, жените са привлечени от сила, интелигентност, чар и сексуалност, докато мъжете търсят други качества в жените. Смесването на тези различия създава уникална химия и усещане за любов. По този начин търсенето на „сродна душа“ може да отвлече вниманието от истинските качества, които привличат някого в една връзка.

 

Предопределени един за друг?

Идеята, че ни е писано да бъдем с определен човек, може да доведе до опасното убеждение, че връзката ни с този човек ще бъде идеална и съвършена. Изследванията обаче показват, че вярата в романтична съдба може да подкопае тяхната стабилност.

 

Хората, които вярват в съдбата, могат да избягват конфликти и компромиси, смятайки, че връзката с тяхната „сродна душа“ трябва да бъде безупречна. Това може да попречи на решаването на проблеми и намирането на компромиси – същността на здравата връзка.

 

Трябва да имате вяра в развитието на двойката, а не в съдбата.

 

Експертът по връзките Реймънд Ний разделя хората на две категории: тези, които вярват в съдбата и тези, които вярват в развитието. Хората, които вярват в съдбата, са склонни да вярват, че има само един човек, с когото им е писано да бъдат заедно. Те очакват отношенията да бъдат супер гладки.

 

Обратно, хората, които вярват в растежа, разбират, че взаимоотношенията изискват работа и усилия, за да растат заедно. Подготвени са за възможността да възникнат проблеми, но вярват, че могат да ги преодолеят. Вярата в растежа, според изследванията, е по-здрава основа за взаимоотношения.

 

Връзките със сродната душа забавят саморазвитието

Когато се съсредоточите върху връзката си с вашата „сродна душа“, вашето лично израстване може да се забави. Връзката може да стане твърде удобна и да загубите мотивация да се развивате. Вместо да растете и да се развивате като личности, може да станете твърде зависими един от друг.

 

Саморазвитието е важен аспект на здравата връзка и намирането на баланс между личния ви живот и връзката ви със сродната ви душа може да бъде предизвикателство.

 

Няма такова нещо като любов от пръв поглед

Идеята за „любов от пръв поглед“ може да е много романтична, но често не отговаря на реалността. Изследванията показват, че истинската любов и емоционалната връзка се развиват с времето. Изграждането и укрепването на връзките изисква усилия и време. Вярата в „любовта от пръв поглед“ може да ви попречи да развиете по-дълбока, по-трайна любов.

 

Сродните души са склонни да се променят

Хората се променят с времето. Човекът, който в даден момент е изглеждал като вашата „сродна душа“, може да стане напълно различен в бъдеще. Преживявания, житейски събития, промени в кариерата и личния живот могат да променят човека. Изчезването на приликите и общите интереси може да създаде напрежение в отношенията.

 

Раздялата със сродната ви душа може да бъде болезнена.

 

Връзката със сродна душа може да бъде толкова интензивна и зависима, че прекъсването й може да причини огромна болка и травма. Това е така, защото сте станали твърде зависими един от друг и раздялата създава усещането за загуба на част от себе си. Тези връзки могат да бъдат много трудни за прекратяване и възстановяване.

233

Similar Posts