Във форма Отслабване

Защо ядете малко, а не отслабвате

Защо не отслабвате

Има няколко причини, поради които калорийният дефицит не дава желаните резултати.

Да предположим, че сте били на диета почти през целия си живот, приемайки около 800-1000 калории дневно и не сте наддавали на тегло. Но, след определено време, тази „формула“ просто спира да работи. В крайна сметка тялото не може да съществува и да функционира нормално с такова количество получена енергия.

 

Дори и да имате резултати, след известно време те ще се изпарят. Ако продължите да приемате по-малко калории от необходимото, тялото ви ще започне да ги задържа. То влиза в нещо като „режим на оцеляване“.

 

Първо, нека обясним какво е „метаболитна адаптация“. Вашите хормонални нива ще се променят и ще възникне адаптация към факта, че тялото няма да е готово да губи енергия и ресурсите си с количеството калории, които ще му дадете.

 

Второ, може вече да имате нарушени функции на някои показатели на тялото, например, намалена функция на щитовидната жлеза, хипофункция, хипотиреоидизъм или нарушен менструален цикъл. Или високи нива на стрес: пролактинът и кортизолът може да ви пречат да отслабнете.

 

Човек може допълнително да намали съдържанието на калории в консумираните храни, да направи диетата си още по-строга, а … да наддаде на тегло. В този случай тялото просто протестира срещу вашите действия.

 

Първоначално отслабвате, защото тялото ви изгаря всички калории, които консумирате и започва да топи резервите ви. Но след като тялото ви осъзнае, че вече не получава достатъчно калории, то ще започне да използва енергията по-ефективно. И скоро ще разбере как да го прави с възможно най-малко калории.

 

След като тялото ви продължи да не получава достатъчно калории в обозримо бъдеще, то започва да ги задържа. Първоначално забавя метаболизма ви. После понижава вътрешната температура, производството на енергия намалява и концентрацията става трудна – ще започнете да мислите по-бавно.

В такива случаи могат да се появят отоци и още по-сериозни хормонални проблеми.

 

Какво може да помогне? Балансирана, правилна диета.

 

За съжаление, можете да се въртите в кръг, да се изтощавате с диети и гладуване с години, а да няма полза. Най-накрая ще разберете, че само здравословното и балансирано хранене може да ви помогне да излезете от този омагьосан кръг.

 

И ако това не бъде направено, вашето хранително поведение ще се промени и това ще доведе до хранителни разстройства, което може да повлияе негативно не само на вашето психологическо състояние, но и на физическото.

66

Similar Posts