Психология

Защо жените губят своята привлекателност след брака и как да поправим това

Защо жените губят своята привлекателност след брака

За съжаление, след дълга връзка, жената често се превръща в неприятна изненада за мъжа: от някогашната й привлекателност остава само спомен. Защо бракът променя жените толкова много? Психолозите изброяват причините, поради които жените се изоставят след като се омъжат.

В действителност браковете в по-голямата си част не изглеждат като красива приказка, в която вярват както жените, така и мъжете, преди да положат подписите си върху брачното свидетелство. Силният пол често се оказва не толкова силен, а жените като цяло могат да се променят до неузнаваемост. И в по-голямата част от случаите промените не са към по-добро.

 

Защо промените, водещи до загуба на привлекателност, се случват точно когато пръстенът е вече на пръста?

Защо омъжените жени са по-малко привлекателни?

 

Вяра в митове и стереотипи, мързел

Някои дами, които влизат в брак, са обект на стереотипи и понякога вярват в митове. След като вече имат статут на законна съпруга, мнозина са сигурни, че мъжът вече „няма къде да им избяга“ и че могат изобщо да не се грижат за себе си – нещо в стил „Нека ме обича такава, какъвто съм!“.

Разбира се, това е фундаментално погрешен подход. Подобно поведение и резултатите от него практически дават карт бланш на мъжа за изневяра. Може и да не напуска семейството, но с някоя наконтена госпожица определено ще се забавлява отлично.

Нека не забравяме, че да сме красиви за своя мъж е само едната страна на въпроса. Да, безспорно дамите, които продължават да се поддържат и след брака, печелят много в това отношение. Но истинската причина, поради която трябва да се грижим за себе си е защото така показваме, че се уважаваме. Всяка дълга връзка, дори и когато няма сключен официално брак, ни въвлича в проблеми от най-различно естество. Да, животът става определено по-сложен, но това не бива да е причина да се предаваме и да губим своята женственост. Нали?

 

Успокояваща стабилност

Друга причина, поради която много жени губят своята привлекателност в брака, е измамно успокояващото усещане за стабилност. Намирайки се в процес на търсене на мъж или в кратка връзка, жената е наясно, че мъжът, когото харесва, трябва да бъде постоянно интригуван и съблазняван. И това обикновено изисква различни видове усилия, които трябва да бъдат редовни: ако пропуснете тренировка или масаж дори веднъж, има шанс всички предишни усилия и постигнати резултати да отидат на вятъра.

 

Но ако дамата е омъжена, тя започва да изпитва измамно чувство за стабилност – любимият й съпруг е наблизо, няма нужда да преследва никого. Резултатът от такова постоянство може да бъде загуба на привлекателност. А започнем ли веднъж да не обръщаме внимание на външността си,  после е много по-трудно да се убедим сами да подновим грижите. „Да не правиш нищо“ бързо поробва мозъка и след това е в пъти по-трудно да го накараш да работи и да се напряга.

 

Как да се справим с това?

Не трябва да се предполага, че подобни промени неизбежно ще засегнат всяка жена, която е встъпила в брак. Можете да се борите с тях и ето няколко лесни начина, които определено ще ви помогнат.

Не приемайте лошите навици на съпруга си

Една от причините, поради които жените напълняват в брака, често е възприемането на лоши навици на съпруга: понякога жената, без да забелязва това, започва да яде мазни, нездравословни ястия заедно със съпруга си.

Резултатът от такова хранене не закъснява: теглото се увеличава, кожата се влошава. Тук има само едно решение: не яжте в компания, а слушайте тялото си и консумирайте храна в съответствие със собствените си нужди, като избирате възможно най-здравословната.

 

Търсете нови хобита

Друг начин, който ще ви позволи да не загубите привлекателността си в брака, са новите хобита: те няма да ви позволят да се отегчите и да се влюбите в измамната стабилност, която всъщност е едно опасно блато.

Новите интереси ще ви помогнат да сте нащрек, както и ще ви позволят да се свържете с различни хора, чиято компания ще ви провокира да направите положителни промени в себе си.

Както можете да видите, има много неясни причини, поради които жените губят своята привлекателност в брака. От една страна, такива негативни промени във външния вид наистина могат да се дължат на необходимостта да се грижи за семейството: никой не очаква от жена, която е родила вчера, че утре ще изглежда като красавица от модно списание.

От друга страна, дамите, които наистина искат да изглеждат добре, не се спират пред ежедневните трудности и въпреки необходимостта да отглеждат дете и да се грижат за съпруга, намират начини да не забравят и за себе си.

Популярно извинение сред дамите е високата цена на козметиката: те казват, че нямаме достатъчно пари за храна, как да харча за козметика? Но за да се грижите за себе си, изобщо не е необходимо да изкупувате целия асортимент от местния козметичен магазин! Освен това, не е задължително да пазарувате всички неща, които смятате да използвате, наведнъж.

Истината е, че не липсата на достатъчно средства е виновна за запуснатостта на дамите, а просто липсата на желание…

1979

Similar Posts