Градина Полезно

Защо зимният чесън трябва да се засажда до ягоди: Трикът на градинарите

Засаждане на зимен чесън до ягоди

Опитните градинари, съветват да засадите зимния чесън до ягодите. Работата е там, че чесънът може да предпази плодовете от болести и някои вредители, така че си заслужава да отглеждате ягоди заедно с чесън.

Тайната на градинарите

Според експерти чесънът е в състояние да предпази ягодите от сиво и бяло гниене, антракноза, фузариум и някои други заболявания. Сярата, отделена от чесъна, позволява на градинарите да избегнат масовото разпространение на гъбични заболявания върху ягодовите храсти.

В допълнение, чесънът отблъсква добре вредни насекоми, като паякообразни акари, охлюви и ларви на майски бръмбар. Това е възможно поради факта, че вредителите не понасят фитоцидните секрети на чесъна. Експертите разказват за експеримента, който се състои в засаждане на чесън до ягоди. В резултат на този опит популацията на паякообразни акари, върху храстите на градинските ягоди намалява с 52%. Те също така отбелязват, че този трик, позволява да се избегне изтощаването на почвата, тъй като корените на чесъна и ягодите не се пресичат и не отнемат хранителни вещества един от друг. Ако няма възможност да засадите ягоди и чесън заедно в градината, можете да поставите кореновата култура около периметъра на гнездата с храсти от градински ягоди. Също така тези двете култури могат да се редуват в редове или да се засаждат в шахматна форма.

48

Similar Posts