Във форма Здраве

Здравословни ли са яйчните белтъци – ето какво казват диетолозите

Здравословни ли са яйчните белтъци

Има известна доза объркване, когато става въпрос за кокоши яйца в диетата и колко здравословни или нездравословни могат да бъдат те.

Например, проучване от 2019 г. , публикувано в JAMA, установи, че яденето на твърде много яйца е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт.

 

От друга страна, проучване от 2022 г. в списанието Nutrients установи, че „диетичният холестерол не е причина за риск от сърдечно-съдови заболявания“, което означава, че „храните, обозначени като източници на висок холестерол, включително яйцата, може да са ценни поради други диетични компоненти“.

 

Ползи от яденето на яйчен белтък

Независимо дали се притеснявате за теглото си или просто искате да поддържате тялото си в топ форма, яйченият белтък е полезен за вас.

 

„За хората на нискокалорична диета белтъците могат да бъдат чудесна добавка, тъй като една порция съдържа по-малко от 20 калории“, казва Лорън Менакер, американски диетолог.

 

Всъщност, ако протеинът на едно голямо яйце съдържа само 17 калории, то жълтъкът съдържа 55 калории. Менакер също така отбелязва, че яйченият белтък „съдържа много малко мазнини, което е предимство за хората, които са на диета.“

 

Нещо повече, вид яйчен протеин, наречен албумин, „изпълнява различни функции като изграждане и възстановяване на телесните тъкани и укрепване на имунната система“. Той също така помага за „мобилизиране“ на вещества през кръвта, особено хормони, ензими, витамини и минерали.

 

Ползи от яйчения жълтък

Един яйчен жълтък съдържа около 5 грама мазнини, включително около 2 грама наситени мазнини. Голям яйчен жълтък съдържа 210 милиграма холестерол. Знаем, че хранителният холестерол не е основен проблем, когато става въпрос за поддържане на нивата ви под контрол, но омлет от 3 яйца (630 грама холестерол) е много, особено за хора с високи нива.

 

Холестеролът, според Американската кардиологична асоциация, е вреден за хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, тези с диабет или тези, изложени на риск от инфаркт. Те трябва да следят количеството холестерол в собствената си диета.

 

Здравословни начини за ядене на яйчен белтък

Ако често готвите ястия с яйца, със сигурност ще се интересувате от няколко рецепти. Менакер предлага салата от яйчен белтък, протеинова запеканка или омлет, приготвен само с белтък.

 

Омлетът от белтъци е подходящ за закуска, обяд или вечеря. Добавете пресни зеленчуци, нискомаслено сирене към ястието и го подправете със сос.

150

Similar Posts