Във форма Здраве

Зеленчук, който ще ви помогне да спите дори след чаша кафе

Ще ви помогне да спите

Според експерти този продукт помага на тялото да преработва напитката по-бързо и да се отърве от кофеина, който може да попречи на нормалния сън.

Кафето е чудесен начин за ободряване, но това не винаги е добре: много любители на кафе страдат от безсъние поради пристрастяването си към напитката. Има обаче цяр, който ще ви помогне да заспите дълбоко дори след като сте пили кафе.

Според американския психолог Майкъл Боус само половината действие на кафето трае от 6 до 8 часа. Това означава, че ако пиете кафе на обяд, около 14 часа, тогава до 22 часа само половината от съдържащия се в напитката кофеин ще напусне тялото. Ето защо толкова често срещате съвети да не пиете кафе преди лягане или следобед.

Има обаче начин, който ще ви помогне да заспите дори след чаша кафе вечер. За да направите това, трябва да ядете броколи: зеленчукът ще ви помогне да преработите напитката по-бързо. Освен това този продукт стимулира отделянето на ензими , които ускоряват усвояването на кофеина, пише изданието Mind Body Green.

За ползите и вредите от броколите

Не напразно броколите се считат за един от най-любимите зеленчуци сред диетолозите. Този продукт спомага за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт: една порция от този зеленчук съдържа 10% от препоръчителния дневен прием на фибри, които са необходими за ефективното смилане на храната. Освен това броколите укрепват кръвоносните съдове, подобряват имунитета и предпазват от болестта на Алцхаймер.

Въпреки това все пак има хора, които не трябва да ядат броколи.

Броколите не се препоръчват за консумация след операция поради високото си съдържание на фибри.

Не е добре да ядете броколи и преди полет със самолет : зеленчукът ще причини подуване и повишено образуване на газове.

Броколите не трябва да се консумират също така и от хора с повишена стомашна киселинност или страдащи от заболявания на панкреаса.

Какви храни не трябва да ядете преди лягане?

Всеки знае, че не трябва да пиете кафе или силен чай преди лягане. Въпреки това, както установиха японски учени, има и други храни, които могат да развалят съня ви. Като цяло храните с висок гликемичен индекс не са много здравословни и повишават нивата на кръвната захар, но имат своето предимство: след такава храна спите много по-добре.

Експертите приписват ефекта на храните с висок гликемичен индекс върху качеството на съня на ефекта на триптофан, аминокиселина, известна със своя ефект на приспивателно. Яденето на храни с високо съдържание на въглехидрати и висок гликемичен индекс увеличава количеството триптофан, доставяно на мозъка, в сравнение с други аминокиселини. В мозъка триптофанът се превръща в серотонин и след това в мелатонин, който ви помага да заспите.

126

Similar Posts