Във форма Здраве

Женски заболявания, които могат да останат незабелязани с години

Женски заболявания

Много патологии могат бавно да се развиват в продължение на месеци и дори години. И дори ако самата болест не е опасна, тя може да предизвика сериозни усложнения, ако лечението не започне навреме.

Всяка жена се нуждае от редовни посещения при специализирани специалисти, дори нищо да не я притеснява. И гинекологът не е изключение. Така че в идеалния случай трябва да ходите на рутинни прегледи на всеки 6-12 месеца. При прегледа трябва да кажете за цикъла, неговата редовност и също така не се колебайте да отговорите на въпросите на лекаря.

Някои жени обаче пренебрегват редовните прегледи. „Защо да ходя на лекар, ако нищо не ме боли?“ На пръв поглед това е напълно логичен въпрос. Но когато мислим за нашето здраве, по някаква причина често не вземаме предвид заболявания, които се развиват безсимптомно. Те може да не се забележат много дълго време и да се открият случайно, когато патологията вече е достигнала животозастрашаващ етап.

Доброкачествени тумори

Всеки доброкачествен тумор може да се развие безсимптомно в продължение на няколко години:

Яйчници

Матка

Маточна шийка

Най-честите заболявания са всякакви доброкачествени образувания на яйчниците, както и миома на матката. Такива тумори, докато са малки, не се проявяват по никакъв начин. Има моменти, когато дори не подозираме за голяма неоплазма, обясняват лекарите.

Ето защо е важно да знаете, че може да нямате първи „силни“ алармени звънци в здравословното си състояние. Важно е да се обърне внимание на всички промени, които се случват в тялото.

И си запишете час за гинеколог, ако установите:

Нарушение на менструалния цикъл

Зацапване, например след полов акт

Периодични леки дърпащи болки в долната част на корема, които след това преминават сами

Лек спад на хемоглобина – може да няма нарушения на цикъла и болка

За шийката на матката

В допълнение към доброкачествените тумори, може да се получат и състояния като:

Ерозия на шийката на матката

Цервикална дисплазия

Цервикалната дисплазия се отнася до предракови състояния, има три степени и между тях може да минат 5-7 години, преди да се развие онкологията.

За щастие сега можем да се справим с тези заболявания по много щадящ начин и да избегнем сериозни рискове за здравето. Например, операция за отстраняване на миома – миомектомия – и доброкачествено образувание на яйчниците се извършва за един ден, без големи разрези, с пункции от 5-10 mm. Но, разбира се, колкото по-рано открием тумор, толкова по-добре, казват лекарите.

Затова на всяка възраст е препоръчително да се явявате на преглед веднъж годишно. Ако се открие някаква патология, по-нататъшната честота на прегледите и планът за лечение се определят от лекаря индивидуално.

Ако става въпрос за малка миома, която не притеснява пациента, тогава, като правило, трябва да посещавате гинеколог на всеки шест месеца. В ситуация на ерозия всичко зависи от резултатите от колпоскопия, цитонамазка за онкоцитология и цитонамазка за HPV. Доброкачествен тумор на яйчниците може да е функционална киста, която се развива поради хормонални промени. Гинеколозите наблюдават такива кисти в продължение на два до три месеца и ако не изчезнат, решават по-нататъшни тактики за лечение.

Какви са възможните усложнения?

Ако не посещавате гинеколог в продължение на години, тогава асимптоматично заболяване може значително да навреди на вашето здраве.

Миомата рядко се изражда в злокачествено образувание, но може да достигне големи размери. Това води до компресия на червата, пикочния мехур, кръвоносните съдове  – появяват се силни болки и други неприятни усложнения, хемоглобинът намалява и жената развива анемия с всичките й последствия, предупреждават медиците.

Ако туморът на яйчниците не бъде отстранен навреме, това може да доведе до онкология , а ако туморът е голям, това може да доведе до усукване на придатъците и спешна операция. Цервикалната дисплазия също е предимно опасна онкология.

Торзията на маточните придатъци  е тежка гинекологична патология, характеризираща се с нарушение на кръвоснабдяването на яйчниците  и фалопиевите тръби с увеличаване на исхемията и тъканната некроза. Патологията представлява реална заплаха за живота на жената и изисква незабавна квалифицирана помощ.

Всяка формация причинява нарушение на цикъла. Първо, жената забелязва зацапване, по-късно може да започне кървене.

Кой е изложен на риск?

Ако говорим за миома, тогава генетиката играе важна роля тук. Една жена трябва да знае дали майка й и баба й са имали неоплазми. Също така, туморът може да провокира прилив на естрогенни хормони;

В случай на дисплазия и ерозия, това са онкогенни щамове на човешкия папиломен вирус.

538

Similar Posts